Preţul petrolului, în cădere liberă – cine va câştiga şi cine va pierde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţul barilului de petrol ar putea atinge în curând noi minime istorice, astfel că o saturaţie masivă a aprovizionării mondiale va persista până la sfârşitul anului 2016.

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport în privinţa preţului petrolului, subliniind că acesta va fi „şi mai scăzut pentru şi mai mult timp”, relatează CNN Money.

Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depăşite de prognoza ce estimează o scădere a preţului până la 20 de dolari.

Pentru anul 2016, preţul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, în scădere de la o estimare de 57 de dolari, însă compania a precizat că riscul unei prăbuşiri către pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formată din 12 state din Asia, Africa şi America de Sud, va „pompa” pe piaţa internaţională şi mai mult petrol, în 2016. Cele mai mari creşteri le vor înregistra Arabia Saudită, Irak şi Iran. Astfel, preţurile vor mai scădea şi vor trebui să scadă încă şi mai mult, pentru ca OPEC să ia în considerare reducerea producţiei, potrivit Goldman Sachs.

Un alt motiv al acestei aşteptate scăderi a preţului barilului de petrol este acela că producătorii din afara OPEC, inclusiv companiile de profil din Statele Unite, se dovedesc mai maleabile la preţurile scăzute decât se aştepta iniţial. Acest lucru se poate datora scăderii în întreaga lume a costului producţiei, ca urmare a eficienţei mai mari şi a scăderii accentuate a preţurilor altor produse.

Goldman Sachs susţine însă că, anul viitor, ar trebui să se înregistreze o reducere semnificativă a producţiei din ţările ce nu fac parte din OPEC. Mare parte din această ajustare trebuie să vină din Statele Unite.

În cele din urmă, un al treilea motiv pentru care preţul barilului de petrol s-ar putea apropia de 20 de dolari, în anul 2016, este acela că va încetini creşterea privind cererea globală pentru petrol. Acest lucru se datorează în mare parte încetinirii economice a Chinei, ceea ce va afecta alte ţări.

Cum vor suferi Statele Unite

Agenţia Internaţională a Energiei a transmis, vineri, în raportul său lunar privind piaţa petrolului, că rivalele OPEC, precum Statele Unite şi Rusia, vor înregistra cel mai mare declin în ce priveşte producţia de petrol, anul viitor, de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Agenţia monitorizează tendinţele pieţei energiei pentru cele mai bogate naţiuni ale lumii.

Producţia de petrol a ţărilor din afara OPEC va scădea cu aproape 500.000 de barili pe zi, în 2016. Industria de profil din Statele Unite va înregistra cele mai mari pierderi, estimările fiind că producţia va scădea cu 400.000 de barili pe zi, anul viitor. În schimb, este de aşteptat să crească cererea pentru petrolul provenit din ţările OPEC.

Agenţia a mai transmis că prăbuşirea preţului petrolului va închide puţuri de petrol costisitoare din Texas şi până în Rusia şi Marea Nordului. Preţurile petrolului au coborât până la cele mai mici valori din ultimii şase ani, în luna august.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...