Președintele Germaniei nu a încălcat Constituția numindu-i ”nebuni” pe neonaziști

by Genko Genko

Președintele german Joachim Gauck nu a încălcat Constituția atunci când, în august 2013, i-a numit ”nebuni” pe manifestanții partidului neonazist NPD, a decis marți Curtea Constituțională din Germania.

„Președintele poate decide el însuși cum să-și îndeplinească misiunile de reprezentare”, a precizat Curtea, într-un comunicat publicat marți pentru a-și explica decizia.

„Declarații specifice ale președintelui nu pot fi contestate în justiție decât dacă arată că el și-a neglijat misiunea de reprezentare (a întregii țări) și a atacat în mod arbitrar un partid. Nu a fost vorba de o astfel de situație”, a adăugat Curtea.

În august 2013, președintele german Joachim Gauck a declarat în fața a sute de elevi, în legătură cu manifestanți ai extremei-drepte reuniți în fața unui centru pentru solicitanți de azil la Berlin, că „avem nevoie de cetățeni care să iasă în stradă și să le arate acestor nebuni care le sunt limitele”.

Această declarație, făcută de un președinte a cărui funcție este în principal onorifică, dar care beneficiază de o mare autoritate morală, a deranjat partidul de extremă-dreaptă NPD, care a sesizat Curtea Constituțională, cu sediul la Karlsruhe. NPD l-a acuzat pe președinte că și-a încălcat obligația de a rămâne neutru din punct de vedere politic.

Anterior, Gauck a condamnat explicit contramanifestațiile violente împotriva NPD, ‘indicând că simplul fapt de a smulge afișe nu este acceptabil’, a subliniat Curtea în decizia sa.

Președintele „nu a făcut decât să reamintească importanța libertății de opinie și de reuniune și a făcut apel la o luptă între opinii politice, lucru pe care are dreptul să-l facă”, a adăugat Curtea.

Joachim Gauck s-a declarat ‘recunoscător’ că situația a fost ‘clarificată’, potrivit afirmațiilor secretarului de stat al președinției federale, David Gill, citat de agenția DPA.

NPD, care a obținut un mandat în Parlamentul European după alegerile de la 25 mai, a calificat în schimb această decizie ca fiind ‘grotescă’, precizând că ‘pentru Gauck există cetățeni de prima mână care nu sunt nebuni și cetățeni de mâna a doua care pot fi tratați ca nebuni cu asentimentul Curții Constituționale’.

Fost pastor în Germania de Est comunistă și militant pentru drepturile civice, Joachim Gauck a fost ales în 2012 cu 88% din voturi de o adunare a marilor electori, asigurându-și sprijinul conservatorilor cancelarului Angela Merkel, al liberalilor, al social-democraților și al Verzilor. El este una din cele mai populare personalități politice în Germania.

NPD, deschis antisemit, xenofob și revizionist, reunește în special nostalgici ai celui de-al Treilea Reich. Nu a avut niciodată aleși în Camera Deputaților (Bundestag), dar este reprezentat în anumite parlamente regionale din fosta RDG.

Germania analizează în prezent posibilitatea interzicerii acestui partid.

CITIȚI ȘI...