Președintele CEC despre demisia sa: „Eu îmi respect profesia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală trăiește de mai mult timp sub presiunea politicului, iar atunci când strada face presiune asupra organului electoral, este tot atât de nociv cum ar face-o şi cei de la guvernare ori cei din opoziţia parlamentară, spune președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Întrebat dacă sub presiunea protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale, care îi cer demisia, ar pleca, Ciocan a spus că „ar fi o mare iresponsabilitate” din partea lui, deoarece își „respectă profesia”.

„Eu îmi respect profesia, am comunicat întotdeauna cu toţi protestatarii. Eu am discutat cu protestatarii şi în 2007, şi în 2005, când se revendicau drepturile studenţilor de a participa la votare în Chişinău, am discutat şi în 2009, atunci când am fost în birou la mine şi îmi făceam munca de zi cu zi, când se desfăşurau acele tragice evenimente din Piaţa Marii Adunări Naţionale în urma alegerilor parlamentare. Şi de fiecare dată am comunicat cu oamenii, am venit cu opinii, am venit cu precizări. Din păcate, umbra politicului întotdeauna a planat asupra CEC, ceea ce se datorează faptului că până astăzi există nominalizări politice în organul electoral. Eu personal, colegii mei de la CEC, rămânem adepţii creării unor instrumente de nominalizare în calitate de membru în Comisia Electorală Centrală nepolitic, nu prin nominalizări din partea partidelor parlamentare. Trebuie create instrumente fie de concurs, de preselecţie publică, fie pe orice alte criterii nepolitice”, a spus Ciocan într-un interviu pentu Europa Libera.

Acesta nu exclude organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei referitor la alegerea şefului statului.

„Nu este o problemă aici. Şase luni se referă la imposibilitatea preşedintelui de a dizolva Parlamentul. Dar dacă m-aţi întrebat de eventuale referendumuri de modificare a Constituţiei, astăzi eu, graţie funcţiei pe care o ocup, cunosc două inițiative, una la etapa actuală nici nu este iniţiativă legislativă, este o iniţiativă civică. Noi am fost informaţi în scris, la semnătura privată a domnului Dodon, precum că dânşii intenţionează să creeze un grup de iniţiativă care ulterior să adune semnături pentru iniţierea unui referendum constituţional privind modificarea Constituţiei şi introducerea normei de alegere directă a preşedintelui ţării. Şi altă iniţiativă înregistrată în Parlament, la semnătura a 48 de membri în Parlament, avizată pozitiv şi de Curtea Constituţională, privind diminuarea numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui în Parlament”, a spus președintele CEC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...