Preşedintele Bulgariei cere declasificarea totală a dosarelor securităţii regimului comunist

by Genko Genko

După ce ieri au instituit o lege prin care poliția rutieră nu va mai avea dreptul de a se folosi de radare mobile pentru a putea astfel preveni corupția, astăzi ne vine din Bulgaria un nou exemplu de cum trebuie să funcționeze o adevărata democrație într-un stat european. De data aceasta, Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a cerut deschiderea pentru public a tuturor arhivelor serviciilor secrete comuniste.

”După 25 de ani, nu mai este nevoie să avem secrete. Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle, fără intermediar, adevărul despre puterea totalitară”, a spus preşedintele într-o intervenţie radiotelevizată.

Preşedintele Plevneliev, a considerat drept ”cel mai rău viciu al tranziţiei post-comuniste” absenţa unei analize aprofundate a totalitarismului.

Legea în vigoare – pe care unii deputaţi, mai ales socialişti, vor să o suspende – prevede ca arhivele serviciilor de securitate comuniste să fie publicate în totalitate pe Internet.

Bulgaria comemorează astăzi victimele regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte miniştri ai guvernelor anterioare, regenţii ultimului rege Simeon al II-lea, consilieri regali, precum şi 67 de deputaţi.

Independent.md menționează că regimul comunist din Bulgaria a căzut la 10 noiembrie 1989.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu