Președinta Croației: Rusia este în plin „război hibrid” în Bosnia

by Genko Genko

Rusia este implicată în „războiul hibrid” din Bosnia și Herțegovina, susține președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, scrie Vecernji List.

„Bosnia și Herțegovina este o țară instabilă, care nici în prezent nu este independentă politic. Referendumul care a avut loc recent în Republica Srpska a fost doar primul pas dintr-o serie de potențiale referendumuri care pot merge chiar și până la proclamarea independenței Republicii Srpska”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

Președinta Croației afirmă că un nou conflict în Balcani nu poate fi exclus, din moment ce Rusia încearcă în mod activ să influențeze evenimentele din regiune.

„Acest lucru creează posibilitatea unui nou conflict, având în vedere că Rusia este implicată într-un război hibrid și legăturile strânse ale lui Milorad Dodik (preşedintele Republicii Srpska-n.r.) cu Moscova. Vom ajunge în situația în care Rusia va furniza arme, va utiliza serviciile sale de informaţii și va desfăşura un război informațional în regiune”, a mai spus Grabar-Kitarovic.

De asemenea, ea a menționat că armata croată participă la acțiunile NATO de descurajare a agresiunii Rusiei pe flancul estic al alianței.

„Ne-am dori ca acest lucru să nu aibă loc, dar este un fapt. E importantă abordarea pozitivă a Rusiei, în ciuda atmosferei create de Kremlin și Vladimir Putin. Trebuie să convingem Federația Rusă că comportamentul nostru nu este îndreptat împotriva ei ci pentru protecția statelor membre”, a declarat președintele Croației.

CITIȚI ȘI...