Presa străină despre victoria Irinei Vlah: Încă o problemă în relația Chișinău – Occident

by Genko Genko

În relația dintre Chișinău și Occident a mai apărut o problemă. Omul Rusiei a câștigat detașat alegerile în Găgăuzia, titrează Mediafax, cu referire la alegerile de duminică din Autonomia Găgăuză, pe care le-a câștigat fosta comunistă Irina Vlah, susținută de PSRM dar și de către Moscova.

Sursa citată menționează că în programul său electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia și factorul dezvoltării europene. Ea a fost susținută de Partidul Socialist, care a câștigat alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

„Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasă başcan al regiunii autonome Găgăuzia, o regiune care preferă în mod tradițional relații mai strânse cu Rusia, în timp ce autoritățile de la Chișinău optează pentru parcursul european”, scrie RIA Novosti.

Într-un referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independeţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău, mai scrie sursa citată.

Candidata susținută de Moscova câștigă alegerile în Găgăuzia, titrează radiofrance.fr, adăugând că unii alegători își pun mari speranțe în viitorul Bașcan, care ar forma o Găgăuzie cu adevărat independentă.

Vlah a obținut 51,01% din voturi (32543 voturi), câștigând detașat în fața celorlalți contracandidați.

Peste 58% din locuitorii autonomiei s-au prezentat duminică la alegeri, unele în care susținerea directă a Moscovei pentru Irina Vlah s-a dovedit a fi decisivă.

CITIȚI ȘI...