Presa rusă: Protestele de la Chișinău sunt dirijate de SUA

by Genko Genko

Protestele de la Chișinău sunt dirijate de Statele Unite ale Americii, la fel cum au fost alimentate și cele din Ucraina. Mai mult, se pare că protestatarii moldoveni s-au inspirat de la ucraineni, întrucât folosesc slogane anti-oligarhice și pro-europene similare celor scandate în centrul Kievului acum un an. Scenarii de acest fel scrie presa rusă, gata să de-a o „mână de ajutor” în ceea ce privește mediatizarea evenimentelor ce țin de revolta poporului împotriva conducerii.

Mașinăria propagandistică de la Moscova admite tot felul de scenarii și similitudini dintre protestele de la Chișinău și Maidanul de la Kiev, spunând că acestea sunt dirijate de Statele Unite ale Americii, iar etapele următoare ale protestului  sunt „presiune violentă asupra puterii”.

Într-un material publicat de agenția de știri RIA Novosti, președintele Centrului de analiză sistemică și planificare de la Moscova, Rostislav Iscenko, spune că evenimentele din Republica Moldova amintesc tot mai mult de scenariul „portocaliu”, întrebarea fiind, dacă organizatorii protestului de la Chișinău vor risca sau nu să meargă până la capăt pe acest scenariu.

Potrivit autorului, toate loviturile de stat „colorate” au fost organizate și ghidate de Statele Unite ale Americii, iar ambasadele acestui stat au fost centre de coordonare a protestatarilor, scenariu „aplicat” și în Republica Moldova.

Mai mult, analistul rus scrie că „zvonurile care fac conexiuni între protestatari și UE, în particular Germania, țară de unde ca și cum ar fi finanțată Platforma DA, sunt identice cu cele care făceau legătura între protestele de la Kiev și finanțatori din Germania”.

În acestă ordine de idei, autorul articolului este ferm convins că „avem de a face cu un proiect american, ceea ce ne permite să prognozăm și etapele următoare ale protestului de la Chișinău”, adică „presiune violentă asupra puterii”.

În opinia lui, SUA fac tot posibilul pentru a crea haos politic și război civil în tot mai multe regiuni, iar acum a venit rândul Republicii Moldova să ia parte la scenariul american.

CITIȚI ȘI...