Premierul ucrainean: Kievul dorește restabilirea relațiilor cu Moscova

by Genko Genko

După anexarea Crimeii de câtre Rusia, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk subliniază că Kievul dorește restabilirea relațiilor cu Moscova, deşi Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea regiunii. El a subliniat, de asemenea, că în cel mai scurt timp, miniștrii de externe ai celor două țări trebuie să se întâlnească.

Totodată, premierul Iațeniuk a subliniat că Rusia trebuie să respecte independența Ucrainei și să recunoască faptul că această țară dorește să devină stat membru al UE.

Iațeniuk a ținut să precizeze că țara sa nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii, dar că „sunt probleme pe care cele două țări trebuie să le discute, în special cele privind energia și comerțul bilateral”.

O întâlnire între miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei, Andrii Deșcița și Serghei Lavrov, prima la acest nivel de la izbucnirea crizei politice la Kiev, a avut loc la 24 martie, în contextul summitului asupra securității nucleare de la Haga.

Ulterior acestei întâlniri, Kievul a evocat o posibilă nouă întâlnire Deșcița-Lavrov, dar întrevederea nu a mai fost anunţată. Mai mult, oficialii ruşi au anulat negocierile cu Ucraina, la nivel de miniștri adjuncți de externe, prevăzute pentru 4 aprilie la Minsk.

CITIȚI ȘI...