Poroșenko: Crimeea va reveni neapărat în componența Ucrainei

by Genko Genko

Crimeea va reveni neapărat la Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o declaraţie ocazionată de împlinirea unui an de la începerea acţiunilor de destabilizare a peninsulei Crimeea, din sudul Ucrainei, care au culminat cu anexarea, de facto, a acesteia la 18 martie de către Moscova, relatează Ukrinform.

„Statul ucrainean va recupera controlul asupra teritoriului temporar ocupat. Nu voi spune astăzi că se va întâmpla rapid și ușor. Dar aceasta se va întâmpla neapărat, împreună vom construi o Crimee nouă, în care vor fi asigurate drepturile și interesele întregii populații a peninsulei și ale tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică, limbă sau sau religie”, se menționează în text.

„Ucraina nu va renunța niciodată la drepturile suverane asupra Crimeii și va apăra prin toate mijloacele de care dispune drepturile persoanelor care trăiesc acolo”, mai subliniază președintele Petro Poroșenko, amintind că, în urmă cu un an, a avut loc așa-numitul referendum din Crimeea, „organizat simultan cu o invazie de amploare a militarilor ruși pe pământul Crimeei”. Referendumul „nu a fost decât o farsă concepută pentru a acoperi agresiunea pe față a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Poroșenko.

„Va veni timpul când cei care au comis și vor comite crime împotriva statului ucrainean și împotriva drepturilor omului în Crimeea vor compărea în fața instanțelor internaționale și a instanțelor din Ucraina”, a avertizat președintele Poroșenko.

Kievul nu recunoaște rezultatele acestui act josnic, realizat în pofida dreptului internațional, a reiterat șeful statului ucrainean, referindu-se la așa-numitul referendum desfășurat la 16 martie 2014, la care majoritatea participanților au votat pentru separarea de Ucraina și alipirea ulterioară la Federația Rusă.

Pe această cale, Poroșenko a trimis un avertisment regimului instalat de Moscova în Crimeea, care a început să ‘naționalizeze’ proprietatea cetățenilor ucraineni, întreprinderi, clădiri oficiale și extrag în mod ilegal hidrocarburi din platoul continental al Ucrainei, în pofida legislației internaționale.

CITIȚI ȘI...