Popularitatea lui Merkel scade din cauza modului în care a gestionat criza refugiaţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Popularitatea cancelarului german Angela Merkel a scăzut în mod abrupt, din cauza modului în care a gestionat criza refugiaţilor din Europa, potrivit unui sondaj realizat pentru postul ARD, relatează Reuters în pagina electronică.

Rata susţinerii lui Merkel – care a fost criticată pentru lentoarea cu care a condamnat protestele violente de săptămâna trecută faţă de refugiaţi, într-un orăşel din estul Germaniei – a scăzut cu patru puncte procentuale faţă de luna trecută, la 63%, potrivit acestui sondaj, efectuat de către Infratest Dimap.

Cu toate că rămâne foarte populară acasă, este vorba despre o scădere neobişnuit de abruptă, în contextul în care fluctuaţiile sunt de obicei de un punct sau două pe lună.

Acesta este cel mai scăzut nivel de popularitate pe care-l înregistrează Merkel din decembrie 2012 şi până în prezent.

Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier, unul dintre liderii Partidului Socia Democrat (SPD), a răams cel mai popular politician (72%), în timp ce nivelul susţinerii ministrului Finanţelor Wolfgang Schaeuble este de 69%.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate s-au declarat nemulţumite de modul în care Merkel a acţionat în criza refugiaţilor, pe care cancelarul a catalogat-o drept o provocare mai mare, pentru Europa, decât criza datoriei din Grecia.

Germania – care are un sistem de azil relativ liberal şi prestaţii sociale generoase – a primit cel mai mare număr de oameni care fug de războiul din Orientul Mijlociu, dar şi imigranţi „economici” din sud-estul Europei.

Un număr-record de 104.460 de solicitanţi de azil au intrat în această ţară în august, iar Berlinul se aşteaptă ca aproximativ 800.000 de oameni să depună cereri de azil anul acesta – de patru ori mai mulţi decât anul trecut.

În pofida acestui aflux, 37% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca Germania să continue să primească un număr similar şi în viitor, în timp ce 22% cred că ţara lor ar trebui să primească şi mai mulţi. Aproximativ 33% se pronunţă pentru acceptarea unui număr mai mic de refugiaţi.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate nu s-au declarat îngrijorate de numărul tot mai mare de solicitanţi de azil, dar nivelul acestei îngrijorări este mai mare în fostul Est comunist, unde şomajul este, în general, mai mare decât în Vest, iar extrema dreaptă este mai bine implantată, relevă ancheta.

Sondajul a fost efectuat asupra unui eşantion de 1.001 de alegători, în perioada 31 august-1 septembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...