Polonia va cheltui zeci de miliarde de euro pe drumuri rapide şi arme

by Genko Genko

Guvernul polonez a aprobat un program de 107 miliarde zloţi (25 miliarde euro) pentru construirea a 3.900 de kiloemtri de drum rutier rapid şi a 57 de centuri pentru ocolirea oraşelor în următorii opt ani.

Tot în următorii opt ani, Polonia, cea mai mare economie est-euro­peană, intenţionează să cheltuiască 36 de miliarde de euro pe echipament militar precum tancuri şi rachete pentru a deveni un membru mai solid al NATO şi pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de apărare contra ame­ninţărilor care ar veni din est.

Programul de extindere a infra­structurii rutiere va fi finanţat de fondul naţional pentru drumuri KFD. Guvernul va permite, de asemenea, crearea unui vehicul financiar special care să strângă de pe pieţe finanţare pentru drumuri, scrie The Warsaw Voice. În septembrie şi octombrie vor fi anunţate licitaţii pentru 650 de kilometri de drumuri noi.

În ceea ce priveşte investiţiile militare, atenţia pe care o atrage târgul de arme din oraşul Kielce este edificatoare. În urmă cu 10 ani, Kielce era dominat de jucători locali care se chinuiau să ţină pasul cu companiile internaţionale. Acum, târgul este al treilea ca mărime din Europa în ceea ce priveşte participanţii, după Paris şi Farnborough, potrivit Financial Ti­mes. La ediţia de săptămâna trecută s-au înghesuit executivi străini care au tras cu ochiul la tehnologia de ultimă oră cu care au fost dotate elicopterele, tancurile şi rachetele expuse. Pe deasupra lor dădeau spectacol dronele.

„Lumea întreagă este aici, toţi jucătorii mari“, a spus Jonathan Hoyle, vicepreşedinte pentru Europa şi America al Lockheed Martin. „Pentru Lockheed, Polonia este categoric o piaţă prioritară“, a menţionat el.

Polonia s-a angajat să cheltuiască anual câte 2% din economie, care creşte puternic şi n-a intrat niciodată în recesiune în ultimul sfert de secol. Guvernul intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de dolari pe sisteme defensive de rachete, 4,5 miliarde de dolari pe mai mult de 70 de elicoptere de atac şi de transport şi 2,5 miliarde de dolari pe trei submarine noi. Aproape un miliard de dolari se va duce pe achiziţia de drone înarmate. Pentru produ­cătorii de armament, aceste planuri sunt mană cerească.

CITIȚI ȘI...