Polonia, tot mai puțin atrasă de ideea de a adopta moneda euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cehia, o economie fostă comu­nistă, acum una intrată în clubul celor dezvoltate, şi-a păstrat coroana, moneda naţională. Cehii sunt mult prea mândri ca să re­nunţe la ea. Deşi situaţia econo­mică i-ar permite, Cehia n-a vrut să intre în zona euro, iar în 2005 şi-a suspendat pe termen nelimitat planurile de a trece la euro.

Polonia, tot o ţară fostă co­mu­nistă, iar acum cea mai mare economie din Europa de Est, calcă rapid pe urmele Cehiei. Cândva, avansul economic rapid părea că va impinge Polonia în zona euro, însă, acum, la un deceniu de la ade-rarea la UE, Polonia se fereşte de euro, iar economiei îi merge bine.

Motivul pentru care Polonia stă pe tuşa zonei euro este tocmai acesta: se simte mai bine decât dacă ar fi adoptat euro, a spus într-un interviu acordat CNBC Mateusz Szczurek, ministrul de finanţe. „Balanţa riscurilor şi be­ne­ficiilor adoptării euro s-a schim­bat“, a explicat el. S-ar putea ca Polonia „să trebuiască să calculeze mai bine ce trebuie făcut înainte să ia în considerare întrarea în zona euro“.

Polonia este una dintre econo­miile est-europene cu cea mai rapidă creştere economică. Avan­sul din 2014 a fost de 3,4%. Pentru anul acesta, Comisia Europeană prognozează o creştere de 3,3% (1,5% pentru zona euro). Astfel de statistici, la care se adaugă crizele care afectează ţări din zona euro precum Grecia, fac ca euro să fie monedă mai puţin atractivă pentru polonezi faţă de cum era în urmă cu câţiva ani.

Iar aderarea la euro a devenit ceva mai greu de vândut electo­ratului. Sondajele de opinie su­gerează că numărul euroscep­ticilor este în creştere, ceea ce forţează politicienii, mai ales pe cei aflaţi acum la guvernare, să se adapteze. Noul preşedinte al ţării, Andrzej Duda, venit din partea opoziţiei, este eurosceptic şi are tente naţionaliste.

„În 2004, când Polonia a intrat în UE, puterea şi maturitatea economiei poloneze în comparaţie cu cele ale zonei euro erau diferite. La acea vreme, zona euro părea un pas rapid, plăcut, spre statutul de economie dezvoltată“, spune Szczurek.

Înainte, Polonia ar fi fost obligată să îndeplinească anumite criterii bugetare pentru a putea fi lăsată în zona euro. Acum, zona euro este cea care trebuie să evolueze astfel încât Polonia să simtă că vrea să renunţe la zlot.

„În primul rând, după ani de criză în zona euro, este nevoie de un mecanism pentru a contra­balansa lipsa flexibilităţii dobân­zilor şi cursului de schimb. Acesta înseamnă mai mult spaţiu bugetar de manevră – datorie publică mai mică, deficit mai redus – pentru a reac­ţiona la schimbările din me­diul de afaceri care nu sunt sime­trice în zona euro“, a explicat mi­nistrul. „Înţelept ar fi să ne asi­gurăm că aderarea aduce beneficii ambelor părţi. Dacă va întări economia şi creşte stabilitatea, atunci este de bine“, a mai spus Szczurek.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...