Platforma DA: Ne delimităm de orice elemente politice. Protestul din 6 septembrie e al cetățenilor

by Genko Genko

Protestul din 6 septembrie septembrie este unul al tuturor cetățenilor, indiferent de orientările politice, etnie sau religie, iar orice asociere a Platformei Civice Demnitate și Adevăr cu anumite forțe politice reprezintă o încercare de a discredita organizatorii.

Declarațiile le aparțin membrilor Platformei DA, care s-au disociat de forțe politice precum „Blocul Roșu”, condus de Grigore Petrenco, care au anunțat manifestații de protest în aceeași zi.

„Ne delimităm de orice elemente politice. De Dodon, Petrenco, sau alții. Protestul din 6 septembrie este doar al cetățenilor”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase, membru al Platformei DA.

În cadrul aceleiași conferințe de presă au participat reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, profesori, studenți, veterani ai instituțiilor de forță, care au îndemnat cetățenii să participe în mod activ la manifestația din 6 septembrie.

Reprezentanții Platformei au lansat cu această ocazie și un apel către cetățeni, pe care îl redăm integral:

Dragi concetăţeni,

Marea Adunare Naţională din 6 septembrie dă frisoane guvernării corupte. Tot arsenalul resurselor mediatice al oligarhilor, cu tot cu „comentatori”, „analişti” şi „bloggeri”, a fost mobilizat într-un efort furibund pentru a discredita organizatorii şi a descuraja cetăţenii să participe la protest. Toţi aceştia s-au angajat în tirajarea şi dezbaterea minciunilor pe care tot ei le inventează, evitînd să invite reprezentanţii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr pentru a discuta la modul direct pe marginea adevăratelor cauze ale apariţiei mişcării de protest, a conţinutului apelurilor şi mesajelor acesteia. Amintim că, în acest sens, PCDA a expediat un demers către 21 de postruri de televiziune, marea majoritate alegînd să-l ignore.

Adevărul este simplu şi la suprafaţă – corupţia endemică, jaful secolului, miliardul furat, aeroportul concesionat, scumpirea în lanţ a agenţilor energetici şi a produselor alimentare, etc., motivează şi încurajează mişcarea protestatară. De aceea, scopul urmărit de clanul oligarhic este să cultive ura între cetăţenii care împărtăşesc diferite opţiuni integraţioniste şi să inoculeze frica de un posibil scenariu sîngeros al protestelor. Dezbinarea cetăţenilor şi învăluirea acestora de suspiciuni şi frică este salvarea guvernării corupte. Drept dovadă serveşte încercarea de a asocia protestele unor partide ce exprimă interesele minorităţilor etnice cu cele ale Platformei DA. În schimb, propagandiştii oligarhiei nu suflă nicio vorbă, atunci cînd, sub aceleaşi lozinci, protestează veteranii care au luptat pentru Independenţa Republicii Moldova, pensionarii, studenții sau asociaţiile de fermieri. Pur şi simplu, manifestările acestor categorii de protestatari nu se încadrează în strategia de dezbinare a cetăţenilor.

În aceste circumstanţe, fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă că nu există altă soluţie decît depăşirea stării de frică şi manifestarea solidarităţii cetăţeneşti! Alternativa mişcării protestatare este acceptarea stării de fapt – o Moldovă condusă de un clan oligarhic, care a capturat-o şi a jefuit-o nemilos în ultimii cinci ani. Dacă vom lăsă frica şi dezbinarea să paralizeze mişcarea protestatară, atunci întrebările care se vor ivi imediat sunt foarte simple:
– poate oare o guvernare oligarhică, coruptă, îndeplini criteriile de la Copenhaga: stat de drept, economie de piaţă competitivă, instituţii capabile să asimileze şi să implementeze acquis-ul comunitar, etc., pentru asigurarea aderării Republicii Moldova la UE?
– este oare posibil să fie asigurate Drepturile şi Libertăţile fundamentale ale Omului, precum Libertatea, independenţa Justiţiei, traiul decent, spiritul întreprinzător etc. într-un stat captiv?
– oare nu calitatea de stat capturat, învăluit de corupţie endemică, îi împiedică pe actualii guvernanţi să depună cerere de aderare la UE, aşa cum au promis în timpul recentei campanii electorale?
– ce va accepta mai lesne UE, să susţină şi să negocieze cu un stat divizat pe diverse criterii sau cu unul consolidat pe criterii cetăţeneşti?

Răspunsurile oneste la aceste întrebări trebuie să motiveze cetăţenii să ia atitudine şi să contribuie la ridicarea amplitudinii valului protestatar, care va genera cu certitudine şi o alternativă politică pentru actuala guvernare coruptă, care doar compromite iremediabil ideea europeană. Doar protestele de amploare nasc lideri noi, identificaţi şi acceptaţi de societate, care vor oferi alternativa pentru pseudo-europenii corupţi de la guvernare. Însă acest deziderat se va manifesta plenar într-un cadru electoral competitiv şi onest, pentru care și se va pregăti alternativa politică viabilă.

Platforma Civică Demnitate şi Adevăr face apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de viziunile politice, etnie, religie etc., să manifeste spirit civic activ, pentru a ne reîntoarce principalele instituţii capturate de către oligarhii şi tâlharii politici. Totodată, ne desolidarizăm de acele elemente ale societăţii, care urmăresc cu totul alte scopuri ale protestelor, decât cele declarate de către PCDA. Cu atât mai mult, cu cît unii dintre liderii politici ce se declară în opoziţie faţă de actuala putere coruptă, au contribuit activ, în alte timpuri, la capturarea Republicii Moldova.

Platforma DA îşi reconfirmă scopurile civice şi metodele paşnice de protest, anunţîndu-vă că s-a adresat cu demersuri oficiale către organele de ocrotire a normelor de drept să asigure, în conformitate cu legislaţia, securitatea desfăşurării protestelor, descurajînd provocatorii.

Să nu lăsăm să ne învăluie frica şi să ne dezbine ura!
Toţi la protest pe 6 septembrie!

CITIȚI ȘI...