Platforma DA contestă majorarea vârstei de pensionare și vine cu propriile soluții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr contestă decizia Guvernului, care a aprobat în ședința de luni proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative referitoare la reforma sistemului de pensii.

Potrivit formațiunii politice, „proiectul de o importanță capitală, care vizează semnificativ aproape 700 de mii de cetățeni, a fost pregătit în mare grabă, fără consultări publice extinse, inclusiv cu organizațiile pensionarilor, adică cu cei nemijlocit vizați de așa-numita ‘reformă’”.

„Guvernarea intenționează să definitiveze adoptarea legii în regim de urgență în ajunul sărbătorilor de iarnă, când societatea este preocupată de probleme existențiale, deși documentul de o inconsistență crasă a fost criticat de mai mulți experți, societatea civilă și sindicate”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.

Platforma da menționează că „prin majorarea vârstei de pensionare și stagiului de cotizare, guvernarea direct responsabilă pentru dezastrul social-economic din țară încearcă din nou să facă reforme pe contul cetățenilor, punând pe umerii lor propriile greșeli și crime”.

„În condițiile în care speranța de viață în Moldova este foarte joasă, iar calitatea acesteia pentru marea majoritate a pensionarilor este una oribilă, ridicarea semnificativă a cenzului de pensionare ar trebui să fie ultimul pas în cadrul reformei sistemului de pensii și doar în situația în care celelalte acțiuni nu ar aduce rezultatul scontat”, se mai arată în comunicat.

În aceste condiții, Platforma Demnitate și Adevăr propune „o abordare sistemică a acestei chestiuni, astfel încât toate reformele să fie implementate concomitent, după o analiză profundă a situației create”.

I. Reforme structurale în economie și justiție (termen de realizare de maximum 2 ani).

Problema principală a crizei din sistemul de pensii ține de situația catastrofală în economia națională. Contribuțiile de asigurări sociale depind de numărul de locuri și mărimea salariilor oficiale. Având în vedere plecarea masivă a oamenilor din țară și existența unui segment imens al economiei tenebre, sistemul de asigurări sociale a ajuns în situația în care unui pensionar îi revine doar un singur contribuabil al plăților sociale, pe când norma minimă care asigură sustenabilitatea la limită a sistemului social, este de trei angajați per pensionar.
Este imperios necesar ca, într-un timp foarte scurt, să fie majorat numărul de locuri de muncă ce ar conduce implicit la creșterea salariilor și, cel mai important, ca marea majoritate a veniturilor salariale să fie scoase din umbră. La realizarea acestei sarcini se impun următoarele acțiuni:

1. Lichidarea tuturor schemelor criminale de sustragere a banilor din buget și din întreprinderile de stat;
2. Deoffshorizarea economiei;
3. Introducerea unor stimulente de ordin fiscal pentru businessul legal;
4. Lupta intransigentă cu achitarea salariilor în plic;
5. Reforma sistemului judecătoresc, a Procuraturii, CNA și MAI, astfel încât acestea să fie depolitizate și cu adevărat independente, lucru care va asigura securitatea antreprenorilor și va contribui implicit la creșterea semnificativă a investițiilor și locurilor de muncă în economia națională.
6. Reforma administrației publice centrale și combaterea reală a corupției, în special a celei din domeniul reglementării și controlului businessului.

De fapt, schimbările sus-menționate ar însemna eliberarea economiei Republicii Moldova din captivitate, lucru care nu poate fi realizat de regimul mafiot Plahotniuc.
 
II. Reforma sistemului de pensii

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că reformarea eficientă a sistemului în cauză poate fi realizată în două etape.

Prima etapă va fi realizată in maximum doi ani și va cuprinde:

1. Majorarea, întru respectarea prevederilor art. 47 din Constituție, pensiei până la minimul de existență pentru toți pensionarii cu un cuantum sub această sumă. În acest scop va fi creat un fond social special, ale cărui surse de finanțare vor fi:
a) impozitul special pentru operațiunile financiare cu firmele-offshore;
b) impozitul pentru lux, introdus pentru anumite imobile și automobile;
c) taxele speciale pentru mai multe jocuri de noroc;
d) mijloacele financiare obținute în urma înstrăinării bunurilor demnitarilor și judecătorilor, precum și rudelor acestora care nu vor putea proba proveniența surselor de procurare a bunurilor;
e) alte surse.

2. Unificarea formulei de calculare a pensiei. Lichidarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de cetățeni.
3. Suspendarea indexării pensiilor, care depășesc 4 salarii medii pe economie;
4. Introducerea contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii pentru toate persoanele care sunt angajate sau își desfășoară activitatea economică;
5. Crearea mediului favorabil sub toate aspectele pentru dezvoltarea fondurilor nestatale de pensii.

Cea de-a doua etapă se va desfășura doi ani și va cuprinde:

1. Majorarea pensiilor celor care au ieșit la pensie în perioada 2001-2018 prin indexarea venitului lunar asigurat, ținând cont de majorarea pensiei, efectuată în primii doi ani.
2. Aplicarea formulei cu indexarea venitului lunar pentru perioada 2001-2018 pentru toți cei care vor ieși la pensie începând cu anul 2019.
3. Oferirea dreptului contribuabililor să redirecționeze o parte din contribuțiile de asigurări sociale (până la 9%) în fondurile nestatale de pensii.

Platforma Demnitate și Adevăr califică acțiunile guvernării ilegitime drept o încercare de a bifa încă o „reformă” inconsistentă și îndoielnică de dragul unor pomeni din exterior pentru acoperirea deficitelor și golurilor provocate de marile hoții și delapidări a finanțelor publice.

„O adevărată reformă a societății, inclusiv a sistemului de pensii, poate și va avea loc doar după debarcarea regimului odios și incapabil care a capturat țara”, încheie Platforma DA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...