Plahotniuc atacă partidele de dreapta care declară că nu vor face coaliţie cu PD: „Acest mod neinspirat de a face opoziţie este dur taxat de electoratul de dreapta”

by Genko Genko

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, atacă opoziţia pentru faptul că declară, de pe acum, că nu va face coaliţie cu formaţiunea pe care o conduce. Acesta le-a cerut azi formaţiunilor politice de dreapta să nu se grăbească, spunând că PDM le oferă „un măr otrăvit”, pentru că acesta „s-ar putea să aibă multe vitamine”.

„Constatăm că în ultimele zile în Republica Moldova, unele partide au început prematur campania electorală. Deja, desfac şi fac alianţe politice, deşi suntem la mai bine de un an distanţă de la alegerile parlamentare din anul 2018. Şi asta în condiţiile în care ultimele sondaje arată cât de gravă este situaţia pe dreapta, în rândul partidelor de opoziţie şi cât de mare devine riscul pentru Republica Moldova în alegerile din 2018”, a menţionat Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal de după şedinţa PDM.

Potrivit lui, acest „mod neinspirat de a face opoziţie” este dur taxat de electoratul de dreapta, iar dacă „nu vom schimba abordarea în perioada imediat următoare”, anul viitor s-ar putea cu toţii „să fim puşi în faţa unei situaţii extrem de periculoase pentru viitorul Republicii Moldova”. „Este un semnal de alarmă pe care eu prefer să-l tragem acum, dar nu când va fi deja prea târziu”, a declarat liderul PD.

„Pentru a clarifica poziţia Partidului Democrat, atât cea de acum, cât şi cea imediat după alegerile din anul 2018, vă anunţ că am propus astăzi ca la şedinţa Consiliului Naţional Politic al Partidului Democrat, care va avea loc spre sfârşitul acestei luni, să adoptăm o rezoluţie prin care să stabilim clar că Partidul Democrat va face alianţe politice cu oricare partid de dreapta care va trece pragul electoral”, a spus Plahotniuc în discursul dat citire în faţa presei.

Acesta a mai spus că Partidul Democrat „nu va lupta împotriva partidelor de dreapta”, nici până în campania electorală, nici în timpul acesteia, pentru că „cei de dreapta nu sunt adversarii noştri politici”, dar „va fi un adversar foarte categoric şi eficient al celor care vor veni cu proiecte îndreptate spre blocarea cursului european al ţării, anularea acordurilor semnate cu UE şi alte acţiuni care ar duce la o schimbare catastrofală a direcţiei de dezvoltare a ţării”.

Nu în ultimul rând, acesta a îndemnat forţele politice de dreapta să încă de pe acum „să-şi maximizeze efortul şi şansele” şi nu să şi le minimizeze prin „blocuri electorale capcană” sau respingând propunerea aşa cum au făcut şi la alegerile prezidenţiale, prin care „au îndepărtat exact o parte din electoratul care ar fi asigurat câştigul alegerilor parlamentare ale candidatului de dreapta”.

„„Celor care se vor grăbi, din nou, să spună că PD le oferă un măr otrăvit prin această poziţionare. Aş vrea să le spun că mărul acesta ar putea conţine, de fapt, multe vitamine. Este cazul să nu se mai lase otrăviţi de propriile obsesii sau de orgolii şi să se apuce serios de muncă”, a mai avertizat Plahotniuc.

CITIȚI ȘI...