Pirkka Tapiola: Reformele reprezintă unica şansă pentru Republica Moldova

by Genko Genko

Implementarea reformelor reprezintă unica soluţie pentru redresarea situaţiei în Republica Moldova. Declaraţia aparţine ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

„Demisia foarte nepotrivită a guvernatorul BNM a cauzat anularea mandatului pentru reprezentanţii FMI sosiţi la Chişinău. FMI a avut nevoie de garanţii, de o stabilitate politică. Pentru a obţine semnarea unui Acord cu FMI aveţi nevoie de reforme. FMI cere uneori reforme prea dure, însă acest mecanism a funcţionat în toată lumea. Cred că va funcţiona şi la voi. Aşa că faceţi reforme, semnaţi Acordul cu FMI şi deblocaţi finanţarea externă”, a îndemnat Tapiola.

Diplomatul european a mai recomandat pentru Republica Moldova elaborarea unui plan de acţiuni constituit din paşi concreţi pentru a depăşi criza. Autorităţile de la Chişinău trebuie să facă un efort adevărat şi sincer pentru a găsi soluţii.

Tapiola consideră că guvernarea de la Chişinău este capabilă să găsească soluţii pentru depăşirea crizei. „Atunci când se vrea, se găsesc soluții. Nu văd niciun motiv tehnic care să împiedice guvernarea să rezolve problemele. Altceva e că sistemul politic este influenţat de interese personale, iar acest lucru împiedică implementarea reformelor și împiedică investitorii străini să vină în Republica Moldova” , a adăugat Tapiola.

Referindu-se la Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE, ambasadorul a spus că Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape situaţia din Republica Moldova şi a îndemnat autorităţile să se implice mai mult în implementarea lui. „Acordul de asociere este unul bun. Pur şi simplu, trebuie de implementat mai riguros”, a declarat Pirkka Tapiola.

CITIȚI ȘI...