Pilotul și compania aeriană, vinovați de tragedia aviatică din Columbia

by Genko Genko

O anchetă a guvernului bolivian privind accidentul de avion de la 28 noiembrie în care și-au pierdut viața zeci de persoane, între care și jucătorii unei echipe braziliene de fotbal, a stabilit că pilotul și compania aeriană boliviană sunt direct responsabili, a anunțat marți ministrul pentru lucrări publice, Milton Claros, potrivit Reuters.

Pilotul, Miguel Quiroga, s-a numărat printre cele 71 de persoane care au murit în momentul în care un avion operat de o companie cu sediul în Bolivia a rămas aparent fără combustibil și s-a prăbușit pe o colină împădurită în apropiere de orașul columbian Medellin. Quiroga era de asemenea co-proprietar al companiei aeriene.

Avionul transporta echipa braziliană de fotbal Chapecoense către cel mai important meci din istoria sa, finala Copa Sudamericana.

Compania „LaMia și pilotul sunt direct responsabili pentru ce s-a întâmplat în acest tragic eveniment”, a declarat presei ministrul Claros, care supervizează autoritatea aeriană din Bolivia, potrivit Agerpres.

Gustavo Vargas Gamboa, directorul executiv al LaMia, a fost trimis la închisoare la începutul acestei luni și urmează a fi judecat pentru ucidere din culpă și alte fapte. El a respins acuzațiile.

Fiul său, Gustavo Vargas Villegas, un fost oficial din cadrul autorității aviatice din Bolivia, este de asemenea închis și urmează a fi judecat pentru trafic de influență în autorizarea licenței pentru avionul care s-a prăbușit. El se declară de asemenea nevinovat.

Dosare penale au fost deschise și împotriva co-proprietarului LaMia, Marco Antonio Rocha Benegas, care s-a ascuns, și a controlorului de trafic aerian Celia Castedo, care a fugit din Bolivia după accident și încearcă să obțină azil în Brazilia.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Claros a spus că prăbușirea avionului a fost un incident ‘izolat’ și că zborurile în Bolivia sunt sigure. El a precizat totuși că va accelera procesul de implementare a unui noi sistem privind siguranța aeriană.

CITIȚI ȘI...