Petru Macovei: Combaterea propagandei ruse e necesară, dar nu cred deloc în sinceritatea PD și a lui Vlad Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativa privind combaterea propagandei rusești este necesară, spune directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, care însă pune la îndoială inițiativa Partidului Democrat (PD) în acest sens.

„O asemenea inițiativă e necesară și bună. Doar că nu cred deloc în sinceritatea Partidului Democrat și a liderului acestuia care retransmite, de peste zece ani, cel mai toxic canal propagandistic din Federația Rusă, Pervîi Kanal, pe o frecvență care-i aparține, oferită de CCA, pentru postul cu acoperire națională PrimeTV. Într-adevăr, se discută de foarte multă vreme despre acest lucru”, a declarat Macovei într-un interviu pentru Europa Liberă,

Acesta spune că, până în prezent oamenii care retransmit acest lucru se gândeau doar la buzunarul și la interesul lor privat, inclusiv oligarhul Plahotniuc, care a făcut acest lucru bine-mersi și îl face și în acest moment.

„Salut, bineînțeles, un asemenea proiect de lege, l-aș fi salutat cu și mai mare entuziasm dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu vreo doi-trei ani în urmă, când s-a început și au fost primele rapoarte de monitorizare ale societății civile și ale CCA-ului, care arătau că aceste posturi sunt toxice. Din câte eu înțeleg, în acest moment are loc o redistribuire a proprietăților pe piața media din Moldova. Postul de televiziune Pervîi Kanal de la Moscova nu mai vrea să prelungească contractul cu domnul Plahotniuc și îl va oferi lui Dodon, prin interpuși probabil. Corespunzător, domnul Plahotniuc a decis să se erijeze în mare luptător cu propaganda rusească, corespunzător, să interzică emisiunile și programele informativ-analitice care trebuiau interzise demult. În schimb, din câte înțeleg, s-au încheiat contracte cu casele de producții din Rusia care produc emisiuni de divertisment, foarte populare aici în Moldova, de genul Davai pojenimsia (Hai să ne căsătorim) sau altele de felul acesta. Tot lucrul acesta se va produce sub sosul marii lupte cu propaganda”, mai spune Macovei.

Expertul spune însă că nu crede „nicio iotă” în sinceritatea acestor intenții. „Proiectul de lege, repet, este Ok, dar este făcut în conjunctura situației actuale, a proprietății mass-media ale domnului Plahotniuc. Punct”, mai spune Petru Macovei.

Posturile de televiziune şi radio din Moldova care vor retransmite programele cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în Federaţia Rusă riscă amenzi între 40 şi 70 de mii de lei, precum şi între 70 şi 100 de mii de lei în cazul încălcării repetate, sau chiar să-şi piardă licenţa de activitate. Aceasta prevede proiectul Partidului Democrat privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului în vederea securizării spaţiului informaţional în ţara noastră, cunoscut ca proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti.

În speţă, democraţii propun completarea Codului Audiovizualului cu sintagma „securitate informaţională” care este descris drept un „ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecţiei persoanelor, societăţii şi statului de eventuale tentative de dezinformare şi/sau de informare manipulatoare din exterior şi neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”, precum şi un şir de ajustări de ordin restrictiv.

Proiectul însă nu interzice expres „propaganda rusească”, ci permite doar „recepţionare a serviciilor de programe” din alte ţări decât Federaţia Rusă. Astfel, „în vederea asigurării securităţii informaţionale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Nerespectarea acestor prevederi va putea fi sancţionată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv cu retragerea licenţei de emisie. Nu înainte însă a fi aplicare gradual alte prevederi incluse de democraţi sub formă de amendă şi anume: „Se sancţionează cu amendă de la 40000 de lei la 70000 de lei radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii care au incălcat prevederile art. 9 alin. (2′) din prezentul cod. Pentru încălcare repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70000 de lei la 100000 de lei. Retragerea licenţei de emisie pentru incălcarea prevederilor art. 9 alin. (2′) din prezentul cod se aplică doar după aplicarea graduală a sancţiunilor prevăzute de prezentul alineat”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...