Peste 11.000 de familii din Islanda se oferă să găzduiască refugiați sirieni

by Genko Genko

Peste 11.000 de familii din Islanda s-au oferit să găzduiască refugiați sirieni, în încercarea de a determina guvernul să majoreze numărul de solicitanți de azil pe care este dispus să-i primească, aflat în prezent la doar 50, a relatat marți The Independent în ediția sa online.

Islandezii au răspuns la apelul scriitoarei Bryndis Bjorgvinsdottir, care a creat un grup pe Facebook și a publicat o scrisoare deschisă către ministrul asistenței sociale, Eyglo Haroardottir, cerându-i să-i lase pe oameni să ajute.

Bjorgvinsdottir a spus că știe pe cineva care ar putea găzdui cinci sirieni fugiți de războiul brutal din țara lor, solicitând permise de lucru, documente de rezidență și garantarea „drepturilor de bază”, în schimbul acoperirii cheltuielilor cu zborul și a ajutorului pentru integrarea lor în societate.

În scrisoare, ea a spus că a inițiat acest grup pentru a arăta nivelul sprijinului public pentru ideea de a primi mai mulți refugiați, numindu-i pe aceștia „resurse umane” cu experiență și calificări care i-ar putea ajuta pe toți islandezii.

„Ei sunt viitorii noștri parteneri de viață, cei mai buni prieteni, următorul suflet pereche, toboșarul din trupa copiilor noștri, Miss Islanda 2022, tâmplarul care termină în sfârșit baia, bucătarul de la cofetărie, pompierul și prezentatorul de televiziune”, a scris ea.

Referindu-se la miile de imigranți care s-au înecat în încercări disperate de a trece Mediterana, Bjorgvinsdottir a cerut Islandei „să-și deschidă porțile”.

Peste 11.000 de persoane se alăturaseră până luni grupului, scriindu-și propriile propuneri în mii de comentarii.

CITIȚI ȘI...