Pensionarii ies astăzi la proteste, din cauza proiectului privind majorarea vârstei de pensionare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Pensionarilor din Moldova va ieși astăzi la proteste în fața Guvernului, după adoptarea în grabă a legii privind reformarea sistemului de asigurare cu pensii.

Pensionarii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au ținut cont de recomandările societății civile privind acest subiect și au adoptat legea în mare grabă.

„Constatăm cu mare tristețe că în Republica Moldova bătrânii sunt practic abandonați de statul pentru care au muncit întreaga viață. Proiectul reformei sistemului de pensii a fost elaborat în grabă, fără consultări publice, deși noi am insistat în repetate rânduri să participăm la dezbaterile organizate de Ministerul Muncii. Guvernul a aprobat pe furiș acest proiect, ignorând părerile și recomandările societății civile, folosindu-se de faptul că în această perioadă oamenii sunt preocupați de sărbătorile de iarnă”, afirmă anterior preşedintele Consiliului Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leancă.

Acesta spune că Ministerul Muncii a stabilit ca societatea civilă să vină cu propuneri privind acest subiect până la 14 decembrie, însă Guvernul a aprobat proiectul la 5 decembrie, iar Parlamentul l-a votat în primă lectură la 8 decembrie, în condiții nocturne.

„Este sfidător și faptul că în campania electorală guvernanții și reprezentanții PD dădeau asigurări că vârsta de pensionare nu va fi majorată. Deducem că Guvernul încearcă să facă reforme pe umerii cetățenilor. Guvernarea încearcă să sărăcească și mai mult persoanele de vârsta a treia”, a mai declarat preşedintele Consiliului Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova.

Astfel, Uniunea Pensionarilor din Moldova anunță proteste în fața Guvernului, în data de 16 decembrie, începând cu ora 11:00.

Amintim că, potrivit proiectului nou adoptat vârsta de pensionare va fi majorată în Republica Moldova până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi. Creşterea va fi graduală, cu şase luni anual începând de la 1 ianuarie 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...