Partidele parlamentare vor primi milioane de lei, din bugetul statului

by Genko Genko

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, partidele politice din Republica Moldova ar urma să primească alocații din bugetul de stat în mărime de circa 30,33 milioane de lei, începând cu anul 2016.

Astfel, potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX, PSRM ar urma să primească 7,43 milioane de lei, PLDM – 7,28, PCRM – 6,37, PDM – 5,76 şi PL 3,4 milioane de lei.

„Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri. Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare. Astfel, luând în considerație alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi pe cele locale din acest an, partidele urmează să primească în total aproximativ 60,1 milioane de lei”, susține analistul financiar al Asociației Promo-LEX, Cornelia Călin.

Anterior, Promo-LEX a prezentat o analiză în care a făcut calcule prealabile privind alocațiile care vor fi alocate partidelor pentru scorul electoral obţinut la alegerile locale generale din 2015.

PD, PLDM și PCRM vor primi, din buget, cele mai mari alocații în urma rezultatelor alegerilor locale din 2015.

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor ar primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începând cu anul 2016 când va fi aplicată legea nr. 36 (art. 27) cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Potrivit calculelor preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX cuantumul total care va fi alocat partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile locale generale 2015 ar fi de 30.338.607 de lei. Astfel, PDM și PLDM ar primi aproximativ 8,7 milioane de lei câte fiecare, iar PCRM 3,3 milioane de lei.

CITIȚI ȘI...