Partenerii europeni vor încuraja autorităţile să discute cu protestatarii

by Genko Genko

Partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova vor depune toate eforturile pentru a încuraja autorităţile să comunice cu grupul de inițiativă al poporului și vor monitoriza dialogul dintre conducerea țării și popor, au transmis reprezentanţii grupului de inițiativă al poporului, care au avut întrevederi cu delegația UE în Moldova, Ambasada SUA și cea a Germaniei.

„Am primit asigurarea celor trei instituții că vor comunicare direct cu autoritățile, încurajându-le în acest fel să aibă un dialog cu propriul popor. De asemenea, partenerii de dezvoltare ne-au comunicat că susțin poporul moldovenesc, nu pe oligarhi, nu pe noi în calitate de Platformă, dar decizia și voința poporului care a ieșit în stradă”, a comunicat Andrei Năstase, unul dintre membrii grupului de inițiativă.

Valentin Dolganiuc, un alt membru al grupului de inițiativă, a declarat că întrevederile cu delegațiile internaționale nu au scopul de a atrage atenția asupra Platformei, așa cum se vehiculează, ci solicitarea ajutorului în ceea ce privește facilitarea unui dialog direct cu conducerea țării.

„Scopul nostru nu este să atragem atenția asupra Platformei, ci să aducem la cunoștință situația la moment, refuzul autorităților de a discuta cu grupul de inițiativă al poporului”, a spus Dolganiuc.

Amintim că, Valeriu Streleț a refuzat duminică să se mai întâlnesca cu protestatarii, după ce aceștia i-au cerut o întrevedere la Guvern. Streleț a insistat însă ca întâlnirea să aibă loc la Ministerul Agriculturii.

Luni, prim-ministrul a declarat că refuză să meargă în faţa protestatarilor, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, și spune că întrunirea cu reprezentanţii grupului de inițiativă al poporului trebuie să aibă loc acolo unde va spune el.

Președintele Nicolae Timofti refuză se demisioneze, așa cum i-au cerut cei peste o sută de mii de protestatari din Piața Marii Adunări Naționale duminică. Acesta însă a venit cu o declarație de presă în care spune că împărtășește „multe din îngrijorările exprimate de cetățeni”, dar nu va demisiona.

CITIȚI ȘI...