Partenerii din Turcia vor să dubleze volumul comerţului bilateral cu Republica Moldova

by Genko Genko

Turcia îşi propun să dubleze volumul comerţului bilateral cu Republica Moldova. Cel puțin asta spune reprezentanţii confederaţiei Turkonfed, cea mai mare organizaţie a oamenilor de afaceri din Turcia, care au avut o întrevedere cu premerul Valeriu Streleț.

Aceștia s-au arătat interesaţi de intensificarea relaţiilor bilaterale şi valorificarea potenţialului de creştere a raporturilor comerciale şi investiţionale.

„În prezent, comerţul bilateral constituie circa 500 de milioane de dolari. Scopul nostru este să majorăm volumul comerţului bilateral până la un miliard de dolari, iar ţara noastră să se poziţioneze în primele trei ţări-partenere ale Republicii Moldova în domeniul comercial-economic”, a afirmat Tarkan Kadooglu, Preşedintele confederaţiei Turkonfed.

Prezent la întrevedere, Ambasadorul Turciei în Moldova, Mehmet Selim Kartal, a menţionat că această vizită este un semn de prietenie, care demonstrează dorinţa ţării sale de a ajuta Republica Moldova în realizarea obiectivelor de dezvoltare.

De partea cealaltă, premierul a exprimat toată deschiderea din partea Guvernului pentru un dialog eficient cu investitorii turci şi a punctat o serie de domenii în care pot fi dezvoltate parteneriate de succes, cum ar fi reabilitarea şi construcţia drumurilor şi a căilor ferate, industrializarea, dezvoltarea sectorului energetic, precum şi transformarea agriculturii într-o ramură performantă.

„Vom pune accent pe dezvoltarea regiunilor, iar companiile care vor veni cu investiţii în acest domeniu se vor bucura de sprijinul statului, prin diverse înlesniri şi facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor”, a declarat Valeriu Streleţ.

Confederaţia Turkonfed este cea mai mare organizaţie a oamenilor de afaceri din Turcia. Aceasta întruneşte 23 de federaţii, 150 de asociaţii şi peste 30 000 de companii comerciale.

CITIȚI ȘI...