Parlamentul European ar putea suspenda ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din cauza mixtului PD-PSRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul European ar putea suspenda ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral. Un proiect în acest sens urmează a fi dezbătut în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Parlamentul European regretă decizia Parlamentului Republicii Moldova de a modifica legea electorală, în pofida recomandării puternice a Comisiei de la Veneţia şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noua legislaţie ar putea avea şi alte efecte dăunătoare asupra standardelor democratice în Republica Moldova.

De asemenea, rezoluția prevede aplicarea unei condiționări stricte a oricărui tip de sprijin financiar și se propune ca orice asistență financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

„Parlamentul European susţine poziţia conform căreia, în urma deciziei Parlamentului Republicii Moldova, toate plăţile de asistenţă macrofinanciară ar trebui suspendate până la o nouă notificare şi solicită aplicarea unei condiţionări stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi ca orice asistenţă financiară deja convenită ar trebui suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime”, conform documentului.

Totodată, se solicită ca punerea în aplicare a noii legislaţii electorale să fie strict examinată de Serviciul European de Acţiune Externă şi de Parlamentul European printr-un grup de lucru desemnat în mod special format din cinci membri.

Instituția îşi exprimă dezamăgirea şi cu privire la faptul că sprijinul pentru cursul european al ţării, care a fost susţinut declarativ timp de mulţi ani atât de puternic de autorităţi, a scăzut drastic din cauza persistenţei corupţiei, a capturării puterii de stat, a instituţiilor ineficiente şi a incapacităţii de a răspunde nevoilor şi preocupărilor de bază ale cetăţenilor. şi îşi reiterează îngrijorarea cu privire la deteriorarea statului de drept, a pluralismului mass-mediei, a standardelor democratice, a respectării drepturilor omului, a lipsei de independenţă a sistemului judiciar, în special a cazurilor de folosire a justiţiei selective ca instrument de exercitare a presiunii politice asupra oponenţilor politici, politizarea instituţiilor statului, corupţia sistemică, guvernanţa sectorului financiar, investigarea insuficientă a fraudei bancare din 2014.

În context, Parlamentul European îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să se concentreze asupra punerii în aplicare a agendei de asociere a ţării pentru a debloca oportunităţile pe care le oferă şi îşi exprimă sprijinul ferm pentru societatea civilă din Republica Moldova, care joacă un rol crucial în protejarea pluralismului şi a unui adevărat schimb de idei în dezbaterile politice.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistențe de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...