Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru 2017: Plin de datorii și cu un deficit de 4,1 miliarde de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a votat vineri, în ultima lectură, bugetul de stat pentru anul 2017, prezentat de către ministrul Finanțelor.

Chiar dacă a fost criticat dur de opoziție, proiectul a fost susținut de către majoritatea parlamentară.

Acesta este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10%, și a importurilor de 9%, pe prioritățile de politici publice ale Guvernului și, nu în ultimul rând, pe prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.

Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat înregistrează o creștere cu 11 la sută față de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 32,8 miliarde lei. Majorarea veniturilor se datorează în proporție de 73,5 la sută majorării încasărilor din impozite și taxe. Al doilea cel mai important factor reprezintă granturile care vor însuma 3 miliarde lei, în creştere cu 47%.

Cheltuielile din bugetul de stat înregistrează o creștere cu 9 la sută faţă de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 36,9 miliarde lei. Creșterea cheltuielilor este pe fundalul majorărilor salariale prevăzute, cheltuielilor adiționale reformelor și stingerea datoriei de stat.

Deficitul este prevăzut în sumă de 4,15 miliarde lei. Principalele surse de finanțare ale deficitului bugetului de stat sunt sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public, din vânzarea activelor băncilor aflate în procedura de lichidare, emisiunea netă a VMS), și sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și pentru finanțarea proiectelor din surse externe).

Pentru 2017, creditorul principal al Guvernului Republicii Moldova va fi Banca Mondială, prin intermediul Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare (AID), care va acorda împrumuturi în valoare de 1,7 miliarde de lei. Urmează Banca Europeană de Investiţii – 1,2 miliarde de lei, Guvernul României – 1,1 miliarde de lei, Comisia Europeană – 924 de milioane de lei, FMI – 542 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...