Papa Francisc, comentariu dur despre căsătorie şi divorţ

by Genko Genko

Papa Francisc a apărat duminică indisolubilitatea căsătoriei şi a condamnat divorţul, referindu-se la învăţămintele lui Hristos. Suveranul Pontif a inaugurat astfel pe un ton grav sinodul episcopilor pe tema familiei, „într-un context social şi matrimonial foarte dificil”.

Papa a comentat Evanghelia, pe un ton grav şi preocupat, în faţa unei numeroase asistenţe din biserica Sfântul Petru, în deschiderea sinodului care va dura până în 25 octombrie: „Iisus, răspunzând la întrebarea retorică ce i-a fost pusă — probabil drept capcană, pentru a-l face imediat antipatic mulţimii care îl urma şi care practica divorţul ca realitate bine înrădăcinată şi intangibilă — a spus într-un mod sincer şi neaşteptat că trebuie să mergem la originea creaţiei, care ne învaţă că Dumnezeu uneşte inimile a două persoane care se iubesc şi le strânge în unitate şi indisolubilitate…Iisus restabileşte astfel ordinea originară”, a spus Papa, potrivit roma.corriere.it, scrie Agerpres.

Fără să menţioneze persoanele aflate în situaţie „nereglementată” în ochii Bisericii (persoane divorţate, homosexuale sau care trăiesc în uniune liberă), Papa Francisc a amintit obligaţia milostivirii, criticând „o Biserică cu porţile închise care, în loc să fie o punte, devine o barieră”.

Biserica, a adăugat Papa, nu trebuie „să arate cu degetul pentru a-i judeca pe ceilalţi, ci să simtă nevoia să caute şi să îngrijească cuplurile rănite cu mirul primirii şi al milostivirii”.

Suveranul Pontif a denunţat „singurătatea”, menţionând „persoanele vârstnice, abandonate chiar de propriii lor copii, văduvii şi văduvele, bărbaţii şi femeile despărţiţi de soţii sau soţi, numeroasele victime tinere ale culturii consumului”.

CITIȚI ȘI...