OPINIE: Ucraina, antidotul pentru fasciștii Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa are o problemă, iar Ucraina ar putea fi soluția, susține un istoric american, care se arată îngrijorat de succesul covârșitor al partidelor extremiste în Parlamentul European.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat în istoria Europei Centrale și de Est, și-a manifestat preocuparea față de faptul că partidele anti-europene au câștigat numeroase mandate la Bruxelles, în special în Franța, unde formațiunea de extremă dreapta Frontul Național a obținut un scor de 25% în urma alegerilor europarlamentare. Observațiile sale au fost prezentate într-un articol publicat pe New York Review of Books.

În aceeași zi cu europarlamentarele au avut loc alegeri prezidențiale în Ucraina. Aici, prezența la vot a fost ridicată, respectiv de 61%, iar candidatul câștigător, Petro Poroșenko, s-a bazat pe o doctrină pro-europeană, în timp ce candidații de extremă dreapta, care au obținut doar 2%, au fost învinși de toți ceilalți, inclusiv de candidatul evreu.

Dacă europenii ar fi votat precum ucrainenii, Europa ar fi contat pe un viitor mult mai sigur și prosper, opinează istoricul.

În ceea ce privește stânga europeană, în special stânga din Germania, criticile aduse așa-zisului fascism al guvernului de după revoluție din Ucraina au fost la ordinea zilei. Niciun fel de informații sau argumente nu au fost capabile să schimbe această mentalitate, susține Snyder.

„Nu putem decât să sperăm că aceste rezultate electorale. care aduc în Parlamentul European un partid din Grecia care se declară neo-nazist și un partid din Ungaria care este, fără îndoială, antisemit, vor mai deschide ochii”, a notat istoricul american.

Stânga europeană are o problemă reală, în opinia lui Snyder, iar aceasta nu este extrema dreaptă din Ucraina, ci extrema dreaptă europeană, „care se întâmplă să fie populară și care este susținută de extrema dreaptă din Rusia, la putere în Moscova”.

Istoricul atrage atenția că „statul-națiune” este o utopie și că nu mai există cale de întoarcere către așa ceva. El le recomandă europenilor care consideră că dezintegrarea este o idee bună să consulte istoria anilor 1920 și 1930 sau să îi întrebe pe ucrainenii care se confruntă cu anexarea Crimeii și agresiunile susținute de Rusia din sud-estul țării.

Liderii partidelor de extremă dreapta nu îi îndeamnă pe oameni să susțină statul-națiune, care este imposibil, în opinia profesorului de la Yale, ci iî îndreaptă spre dominația rusă a Europei.

În ciuda diferențelor, populiștii, fasciștii și neo-naziștii sunt de acord cu o idee, și anume că Vladimir Putin este un lider admirabil, ale cărui idei despre Europa sunt solide, continuă Snyder.

„De fapt, alegătorii europeni votează pentru fantezia de a fi separați de lume, iar ceea ce intenționează liderii lor să le dea este integrarea într-o lume care le va plăcea mult mai puțin”, subliniază istoricul.

Dacă Ucraina ar semna Acordul de Asociere cu UE, iar fostul stat sovietic ar deveni membru în, să zicem, zece ani, două lucruri s-ar întâmpla rapid, susține Snyder. Primul ar fi că Ucraina ar avea șansa să elimine corupția, iar, în al doilea rând, dezvoltarea economică a Ucrainei ar fi un mare beneficiu pentru UE, pentru că ar stabiliza frontiera de est și ar demonstra că valorile europene nu sunt numai atractive, ci și eficiente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...