Operaţiunea „Aeroportul”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 8 decembrie, în Parlamentul RM, au avut loc audieri pe problema „concesionării Aeroportului”. Audierile s-au transformat imediat într-un scandal nemaivăzut.

Raportul privind concesionarea Aeroportului a fost prezentat de către „preşedintele” comisiei de anchetă, Anatoli Zagorodnîi, care a fost prezent doar la 3 din cele 10 şedinţe ale comisiei.

Delicat vorbind, raportul lui Zagorodnîi a uimit prin ipocrizia sa. În loc să identifice acţiunile de corupere şi încălcările existente, Zagorodnîi se străduia din răsputeri că justifice acţiunile autorităţilor.

  1. Astfel, a fost declarat că au existat temeiuri legale pentru concesionarea Aeroportului.
  2. Vă place sau ba, dar concesionarea Aeroportului a fost inevitabilă. Existau dificultăţi în deservirea infrastructurii Aeroportului, ceea ce punea în pericol securitatea pasagerilor. Aţi înţeles aluzia, nu? Adică, oligarhii, răpind aeroportul ţării, de fapt se îngrijeau de vieţile oamenilor!
  3. Zagorodnîi a ameninţat că, în cazul unei eventuale rezilieri a contractului de concesionare, Guvernul va avea de restituit 46 mln. euro companiei Avia-Invest. Or, chipurile, anume atîţia bani au fost investiţi de companie în modernizarea Aeroportului pînă în prezent.

Raportul lui Zagorodnîi a provocat un val de indignare din partea altor patru membri ai aceleiaşi comisii, în mod special din partea lui Oleg Lipschi şi Iurie Ţap, care au prezentat un raport de alternativă.

Potrivit acestui raport, la toate etapele de concesionare, legea a fost încălcată:

  1. A lipsit un studiu de fezabilitate a concesiei, altfel spus a lipsit o cercetare elementară a rentabilităţii Aeroportului. În ciuda acestui fapt, ordinul a fost emis. În acest caz, s-a produs o încălcare gravă a legii, deoarece întreprinderea era profitabilă. Pe conturile sale se aflau aproximativ 200 milioane lei. În aşa caz, la ce bun trebuia să fie concesionat?
  2. În comisia de selectare a concesionarului a fost inclus administratorul obiectului ce urma să fie concesionat – Petru Jardan. În cazul dat a avut loc un conflict de interese! Prin încălcarea procedurii, comisia a încredinţat lucrările de secretariat nemijlocit ÎS “Aeroportul Internaţional Chişinău”.
  3. Concursul urma să fie doar deschis. Aşa o prevede Legea cu privire la concesiuni. Dar, el a fost organizat în format închis. 5 dintre cele 7 companii, care au acceptat să participe la concurs, nici măcar nu au primit invitaţii pentru participare.
  4. La concurs au participat doar SA “Vnukovo-Invest” şi SRL “UK KOMAKS”, alături de SA “Aeroport Habarovsk”, SA “Kolomenski zavod”. Documentele SA „Vnukovo-Invest” au fost imediat respinse, chipurile, nu au fost perfectate corect.
  5. Compania „UKKomaks” avea un capital social de doar 18 mln. euro. În acelaşi timp, condiţiile concursului obliga concesionarii să aibă un capital social de cel puţin 30 mln. euro. Astfel, această companie nu avea dreptul să participe la concurs!
  6. Şi aici se produce miracolul cel mare: contractul privind concesionarea Aeroportului a fost semnat cu compania „Avia Invest”, care nici măcar nu a participat la concurs, ci pur şi simplu s-a asociat cu companiile „Kolomenski zavod” şi “Aeroport Habarovsk”. Ea a fost înregistrată în Moldova la 2 august, 2013, sau cu 2 zile înainte de depunerea documentelor pentru participare la concurs!
  7. Conform situaţiei la 5 august, capitalul social al SRL “Avia Invest” constituia 5400 lei. Adică 250 euro! Atenţie, vă rog, nu 30 milioane euro, ci 250 euro!!! Şi anume această companie „Avia Invest”, de care nu ştia nimeni, a obţinut Aeroportul în concesiune pentru un termen de 49 de ani, angajîndu-se să investească în el 244,2 mln. euro!!! De unde o companie cu un capital de 250 euro ar avea aşa bani? Încă un moment interesant. Directorul SRL „Avia Invest” a devenit Petru Jardan, cetăţeanul care a contribuit la cîştigarea concursului de către firma respectivă.
  1. Deja din februarie, 2014, 95 la sută din acţiunile SRL „Avia Invest” au fost cumpărate de firma SRL „Comax-Avia” cu un capital social sub 2000 dolari, avînd fondatori din offshor-uri. Altfel spus, Aeroportul Habarovsk a păstrat doar 5% din acţiunile companiei „Avia Invest”. Există temeiuri să credem că în spatele acestei companii stau oligarhi din PDM, care l-au impus pe Ilan Şor să-şi cedeze activele.
  1. Contrar prevederilor legii, „Avia Invest” a obţinut dreptul de a aplica taxe de 9 euro per pasager „pentru modernizarea Aeroportului”. Or, această taxă trebuia să rămînă în posesia statului. Astfel, prejudiciul statului a constituit 9 milioane euro pe an!
  2. Conform situaţiei la 30 august, 2015, concesionarul a investit 945 mln. lei, din care doar 354 mln. lei provin din mijloacele proprii ale companiei, restul provine din veniturile Aeroportului Chişinău. De fapt, suma valorificată pentru lucrările efective a fost de 528,7 mii lei, sau de 4 ori sub suma declarată. Pe scurt vorbind, concesionarul nu a făcut nici un fel de investiţii. În realitate, el mulge Aeroportul.

În esenţa sa, concesionarea Aeroportului a fost un furt al secolului. Statul a fost jefuit  obraznic, cedînd oligarhilor propriile venituri.

Bogdan Țîrdea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...