Omul care a prezis victoria lui Trump. Nu s-a înşelat niciodată în ultimii 30 de ani

by Genko Genko

Rezultatul alegerilor recente din SUA reprezintă o înfrângere copleşitoare nu doar pentru Hillary Clinton, ci şi pentru cei din spatele sondajelor de opinie care o dădeau învingătoare pe candidata democrată, pentru analiştii şi jurnaliştii care, pe baza datelor, erau convinşi că fosta primă doamnă nu poate pierde.

Allan J. Lichtman, istoric la Universitatea Americană din Washington, este printre puţinii oameni care nu au fost luaţi prin surprindere de înfrângerea lui Clinton. Lichtman este unul dintre creatorii unui model care a „ghicit” câştigătorul votului popular pentru fiecare dintre ultimele opt curse prezidenţiale din SUA, scrie New York Times.

Încă din septembrie, Lichtman a prezis victoria, de neimaginat atunci, a lui Donald Trump.

Citeşte şi: Cine va fi următorul preşedinte al SUA? Ce spune profesorul care a prezis fiecare câştigător din 1984 până în prezent

Modelul său, care a fost dezvoltat în 1981 împreună cu specialistul rus în matematică şi geofizică Vladimir Keilis-Borok şi care este prezentat pe larg în cartea „Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016″, este unul aparent simplu, bazat pe 13 enunţuri de tip „adevărat sau fals”. Potrivit lui Lichtman, acesta analizează forţa de bază care contează cu adevărat: puterea partidului aflat la putere.

„După alegerile de la jumătatea mandatului, partidul aflat la putere deţine mai multe locuri în Camera Reprezentanţilor decât după alegerile anterioare de la jumătatea mandatului”, „Economia nu este în recesiune”, „Administraţia curentă nu suferă eşecuri majore pe plan extern sau militar” – sunt câteva exemple de astfel de enunţuri.

Mai mult de şase răspunsuri „fals” indica o răsturnare a puterii, susţine Lichtman.

Deşi nu este fericit că avut dreptate în legătură cu rezultatul alegerilor din 2016, acesta speră ca eşecul metodelor clasice de analiză, bazate pe sondaje de opinie, care au o „influenţă dăunătoare”, să promoveze o schimbare.

„Donald Trump nu a câştigat datorită lui Donald Trump şi a campaniei lui, ci în ciuda lor. Hillary Clinton nu a fost de vină pentru înfrângere, Partidul Democrat este deja zguduit”, consideră Lichtman.

Potrivit acestuia, dacă vor da vina pe Hillary Clinton, democraţii se vor compromite şi mai mult.

„Ea nu a făcut nimic greşit. A câştigat cele trei dezbateri. Dar a luptat împotriva unei forţe mai puternice”, mai spune profesorul.

CITIȚI ȘI...