OMS: Sub 40% dintre nou-născuți sunt alăptați la sân până la șase luni, în întreaga lume

by Genko Genko

Mai puțin de 40% dintre copiii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care marchează între 11-18 octombrie Săptămâna Mondială a Alăptării, notează lesnewseco.fr.

Convinsă de beneficiile alăptării și conștient de constrângerile pe care această activitate le poate crea, OMS pune accent în acest an pe necesitatea reconcilierii femeilor care alăptează cu viața profesională.

Problemă primordială pentru OMS, alăptarea exclusiv la sân ar putea salva viețile unui milion de copii în fiecare an. Chiar dacă durata alăptării a crescut, conform statisticilor, de la 8 până la 13 săptămâni acum 25 de ani, la 17 săptămâni în prezent, rămâne foarte scăzută în raport cu recomandările internaționale. OMS recomandă alăptarea exclusiv la sân timp de șase luni, chiar dacă există lucrări științifice care recomandă diversificarea alimentației nou-născuților de la vârsta de cinci luni.

În prezent, recomandarea OMS privind alăptarea la sân este urmată de mame numai în cazul unuia din cinci copii cu vârsta de până la șase luni.

În Franța, numai 19% dintre copii sunt alăptați timp de o jumătate de an. Pentru a contracara acest fenomen, Centrul de cercetare INSERM în domeniul epidemiologiei și statisticii din cadrul Universității Sorbonne din Paris (CRESS) a realizat un studiu în vederea identificării profilului mamelor care nu au urmat modul de alăptare recomandat. Conform primelor rezultate, a fost stabilită o legătură între alăptare și factori socio-demografici, cum sunt în special mamele cu vârsta sub 30 de ani, puțin educate și născute în Franța, precum și cele supraponderale sau fumătoare. În schimb, copiii cu unul dintre părinți născuți în afara Franței sunt alăptați mai mult.

În opinia centrului de cercetare este imperativ ca în creșterea duratei alăptării să se implice mai mult tatăl, care joacă un rol-cheie, dar să și fie oferită o susținere mai bună pentru femei în timpul alăptării, precum și încă de la debutul sarcinii prin care va aduce pe lume alte vieți. În acest scop, o mai frecventă deplasare la domiciliu a moașelor constituie un sprijin pentru mame.

Publicația online notează că Franța rămâne din acest punct de vedere în urma altor țări, în special al acelora din nordul Europei, unde alăptarea este mai îndelungată.

CITIȚI ȘI...