OMS: Sănătatea adolescenților este neglijată mult prea des

by Genko Genko

Sănătatea adolescenților este neglijată mult prea des și slab luată în considerare de autoritățile medicale, astfel încât acești tineri sunt deosebit de vulnerabili și au acces la servicii de sănătate limitate, semnalează marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Adolescenții nu sunt nici adulți, nici copii, ci un grup de populație care are nevoi specifice și care prezintă riscuri ridicate”, a declarat marți la Geneva dr. Anthony Costello, director al Departamentului pentru sănătatea copilului și adolescentului din cadrul OMS, prezentând noi recomandări ale organizației la nivel mondial.

Adolescenții de multe ori nu au bani, sunt reticenți în a merge la spital sau la medic, nu mai vor să fie tratați ca niște copii, a subliniat specialistul. Aproximativ 35% din cauzele îmbolnăvirilor la nivel mondial încep în adolescență, relatează France Presse.

Dacă bolile mintale ar fi tratate din adolescență, acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra tratamentului aplicat la maturitate, relevă în continuare OMS. Tulburările psihice, anorexia, bulimia, anxietatea, obezitatea, dieta săracă sunt frecvente în această perioadă a vieții. Adolescenții sunt, de asemenea, expuși la fumat, alcoolism și droguri. Nu mai există diferențe regionale în starea de sănătate a adolescenților din lume, menționează organizația cu sediul la Geneva.

Potrivit dr. Mariangela Simao, director pentru prevenție la Programul Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), aproximativ 30 de noi cazuri noi de infectare cu virusul SIDA se înregistrează în fiecare oră în rândul adolescenților.

În ceea ce privește cauzele de deces în rândul adolescenților în întreaga lume, pe primul loc sunt accidentele de circulație, înaintea SIDA, suicidului, infecțiilor respiratorii și violenței, potrivit OMS.

„Există țări unde adolescenții reprezintă o cincime din populație, dar majoritatea studenților în medicină nu au o pregătire specială pentru a trata nevoile lor specifice. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat dr.Valentina Baltag, expert în domeniul sănătății adolescenților în cadrul OMS.

Noile norme globale publicate de agenția ONU recomandă facilitarea accesului adolescenților la serviciile de sănătate, consolidarea formării și informării pentru această grupă de vârstă, extinderea consilierii și diagnosticării dincolo de aspectul contracepției.

Trebuie să-i tratăm pe adolescenți ca pe niște parteneri și să le garantăm confidențialitatea, a mai spus dr Valentina Baltag.

CITIȚI ȘI...