Oficial SUA: Coreea de Nord are capacitatea de a lansa o armă nucleară împotriva teritoriului american

by Genko Genko

Administraţia Statelor Unite consideră că Phenianul are capacitatea de a lansa o armă nucleară împotriva teritoriului american şi este pregătită să se apere în faţa unor astfel de atacuri, a declarat miercuri un oficial militar american de rang înalt, citat de Reuters.

Amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului Nordic al SUA şi al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), s-a declarat de acord cu evaluările serviciilor americane de informaţii, conform cărora Coreea de Nord deţine arme nucleare, precum şi capacitatea de a le miniaturiza şi a le monta pe o rachetă care ar putea atinge teritoriul SUA.

„Apreciem că au capacitatea de a atinge teritoriul cu o armă nucleară (lansată de) o rachetă”, a declarat Gortney la un eveniment găzduit de institutul Atlantic Council.

El a precizat că este dificil de prezis comportamentul liderului nord-coreean Kim Jong-un, dar armata americană este pregătită să răspundă dacă acesta ar folosi o armă nucleară.

„Suntem pregătiţi pentru el, suntem pregătiţi 24 de ore pe zi, dacă va fi destul de fraier încât să tragă spre noi”, a afirmat Gortney.

Agenţia spaţială nord-coreeană a anunţat luna trecută că Phenianul construieşte un nou satelit şi îl pregăteşte de lansare, însă folosirea unei rachete cu rază lungă de acţiune ar sugera că statul a făcut progrese în vederea dezvoltării unei rachete balistice.

CITIȚI ȘI...