Oferta pentru evazioniştii greci: Aduceţi banii acasă şi scăpaţi!

by Genko Genko

Guvernul elen face tot ce poate ca să-i convingă pe grecii care şi-au ascuns banii în conturi din Elveţia sau alte paradisuri fiscale să aducă sumele înapoi în ţară pentru a consolida sistemul bancar al Greciei.

Un nou proiect de lege este în lucru pe masa guvernanţilor, aceştia intenţionând să renunţe la acţiunile penale împotriva evazioniştilor, ba chiar să le acorde şi o reducere la impozite în cazul în care aduc banii înapoi în ţară, relatează Bloomberg.

Anunţul privind acordarea unor stimuli fiscali pentru evazioniştii cu conturi în afara Greciei a fost făcut de ministrul adjunct de finanţe, Trifon Alexiadis, care a precizat că, pe lângă renunţarea la acuzaţiile de natură penală, guvernul elen va proceda la o taxare după impozitele existente in anul in care a fost realizata averea ascunsa.

„Nu vom ierta chiar totul, dar vor fi stimulente care să atragă populaţia. Să zicem că cineva a declarat într-un an un profit de 200.000 de euro, dar a realizat 500.000; diferenţa va fi taxată conform impozitelor practicate atunci.

Propunerile de impozitare cu 10-15 la sută nu sunt luate în calcul, procentul va fi mai mare”, a declarat Alexiadis într-un interviu acordat presei locale.

Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în Parlamentul elen şi supus negocierilor cu creditorii internaţionali, a mai menţionat adjunctul ministrului de Finanţe.

Atena se pregăteşte să lanseze un nou program de austeritate impus de memorandumul cu creditorii din zona euro, iar pierderile suferite de bugetul de stat ca urmare a evaziunii ajung în fiecare an la 15-20 de miliarde euro.

Lista Lagarde

Oficialii de la Atena examinează în prezent documentul cunoscut sub numele de „Lista Lagarde”, un dosar comunicat la nivel interguvernamental de Christine Lagarde, fost ministru de Finanţe al Franţei, actual director al FMI, care conţine numele tuturor persoanelor cu conturi secrete în băncile elveţiene.

Până acum, mai mulţi evazionişti greci au primit amenzi totalizând 200 de milioane euro, ca urmare a descoperii averilor ascunse de aceştia în Elveţia.

Însă, după cum recunoaşte şi Alexiadis, munca de verificare este una complexă, în prezent inspectorii fiscali greci cercetând peste 1,3 milioane de plătitori de taxe din ţară.

Însa, deşi nivelul evaziunii este în continuare unul ridicat, ministrul adjunct de finanţe al Greciei susţine că veniturile bugetare încasate până în prezent se încadrează în marja stabilită cu creditorii internaţionali ai ţării.

Pentru moment se ştie că vor creşte impozitele pe venituri realizate din închirierea proprietăţilor imobiliare, deşi nu este exclus ca guvernul de la Atena să recurgă la o creştere a impozitelor şi în alte sfere economice.

„Vor fi nişte creşteri de impozite care vor afecta o parte a populaţiei, dar negociem din greu şi lucrurile par să meargă în direcţia bună”, s-a arătat încrezător Alexiadis, înainte de întâlnirea dintre oficialii eleni şi creditorii internaţionali ai ţării.

Oficialul din ministerul de finanţe susţine că nu se întrevede vreo problema a lichidităţilor în perioada următoare, chiar dacă Grecia a ratat unul dintre termenele de eliberare a tranşelor din împrumutul de 81 de miliarde euro acordat de CE prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate.

„Veţi auzi voci prevestitoare de rău, aşa cum s-a întâmplat şi înainte. Însă, nu a fost o problemă atunci şi nu o să fie nici de această dată”, a apreciat Tryfon Alexiadis.

CITIȚI ȘI...