Occidentul salută eliberarea Iuliei Timoșenko: Acum este important ca Ucraina să rămână integră

by Genko Genko

Reprezentanții puterilor occidentului au salutat eliberarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, lansând un apel la păstrarea integrității statului și la abținerea de la noi violențe.

Una dintre primele reacții a venit din partea ”Casei Albe”, care a salutat sâmbătă eliberarea Iuliei Timoşenko şi a subliniat că „ucrainenii sunt cei care îşi stabilesc viitorul”.

„Este necesar ca principiul intangibil care ghidează evenimentele să fie cel potrivit căruia ucrainenii îşi stabilesc viitorul. Noi salutăm acţiunea constructivă a Radei Supreme şi continuăm să îndemnăm la formarea rapidă a unui guvern de largă unitate naţională şi tehnocrat”, afirmă preşedinţia americană într-un comunicat.

Casa Albă i-a urat Iuliei Timoşenko să se „recupereze rapid”, subliind că opozanta are nevoie de „mai mult timp” de un tratament medical corespunzător.

Nu a întârziat nici reacția oficialilor europeni de rang înalt, astfel Preşedinţii Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso şi Parlamentului European (PE) Martin Schulz au salutat, la rândul lor, sâmbătă, eliberarea opozantei Iulia Timoşenko.

„Salut eliberarea Iuliei Timoşenko. O justiţie independentă este esenţială pentru o Ucraină democratică”, a scris, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, preşedintele CE, după aproximativ două ore de la eliberea lui Timoşenko, unul dintre liderii „revoluţiei portocalii” din 2004.

„În numele Parlamentului European, salut călduros anunţul eliberării Iuliei Timoşenko”, a declarat, citat într-un comunicat, preşedintele PE Martin Schulz.

„Anunţarea alegerilor prezidenţiale pentru 25 mai este deosebit de binevenită şi importantă. Schimbarea este în curs în Ucraina”, a adăugat el. „Aduc un omagiu manifestanţilor paşnici şi îndemn toată lumea să rămână calmă”, a mai spus Schulz.

În timp ce Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton i-a îndemnat pe oficialii ucraineni să acţioneze „într-un mod responsabil”, cu scopul de a menţine „integritatea teritorială” şi „unitatea” Ucraine

„Uniunea Europeană speră că toţi (oficialii) din Ucraina vor acţiona într-un mod responsabil, având drept scop apărarea integrităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statului”, a declarat Ashon, citată într-un comunicat publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Berlinul și Parisul lansează apeluri la păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, i-a îndemnat sâmbătă seara pe oficialii ucraineni să facă tot posibilul pentru a menţine „integritatea teritorială” a ţării lor.

„Toate deciziile politice (ale autorităţilor de la Kiev) trebuie să fie orientate spre menţinerea integrităţii teritoriale şi unităţii naţionale a Ucrainei”, a afirmat ministrul german, citat într-un comunicat.

„În situaţia excepţională în care se află acum Ucraina, Franţa, alături de partenerii săi europeni, lansează un apel pentru păstrarea unităţii şi integrităţii statului, precum şi pentru abţinerea de la violenţe”, a declarat și ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Amintim că Iulia Timoșenko a fost eliberată ieri, în urma votării de către Rada Supremă a unei o rezoluţie care cerea eliberarea ei imediată, fără acordul preşedintelui Viktor Ianukovici. Ea s-a îndreptat imediat spre Kiev, acolo unde a salutat zecile de mii de manifestanți de pe Euromaidan, pe care i-a numit ”eroi”.

CITIȚI ȘI...