Observatorii internaționali critică insuficiența buletinelor de vot în secții din străinătate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a respectat libertățile fundamentale și standardele internaționale, au declarat luni, la Chișinău, reprezentanții misiunii internaționale de observatori, care au criticat totuși insuficiența buletinelor de vot din unele secții din diaspora, dar și în secții din interiorul țării pentru cetățenii din Transnistria.

„Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a fost competitiv, respectându-se libertățile fundamentale”, a precizat, într-un comunicat, misiunea internațională de observatori.

Conform acesteia, campania electorală, care a inclus dezbateri televizate, le-a permis celor doi candidați să se adreseze direct votanților. „Totuși, acoperirea mediatică tot mai polarizată, retorică dură și intolerantă, precum și cazurile continue de abuz asupra resurselor administrative au afectat acest proces” electoral, au subliniat observatorii.

Evaluarea observatorilor atrage de asemenea atenția că plângerile, în special legate de finanțarea campaniei, nu au fost rezolvate la timp și corespunzător.

„Pregătirile tehnice pentru al doilea tur au fost administrate în mod profesionist”, au mai spus observatorii internaționali, care au evaluat „pozitiv” ziua alegerilor.

Totuși, ei au criticat numărul insuficient de buletine de vot în unele secții.

„În pofida unor eforturi de pregătire pentru o prezență mare la vot în anumite secții de votare din străinătate și pentru votanții din Transnistria, numeroși cetățeni nu au putut vota din cauză că aceste secții au rămas fără buletine de vot”, se menționează în comunicatul misiunii, citat de Agerpres.

„Trebuie luate măsuri concrete pentru a facilita votul numeroșilor cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în străinătate. Au existat informații privind moldoveni care au parcurs distanțe lungi pentru a ajunge la cele mai apropiate secții de vot, cozi lungi și epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare”, a declarat, în conferința de presă, eurodeputatul Igor Soltes, șeful Delegației Parlamentului European în cadrul misiunii internaționale.

„Trebuie învățate lecțiile de aici, iar autoritățile responsabile trebuie să ia în considerare toate opțiunile, inclusiv votul electronic”, a adăugat el.

„Este extrem de regretabil că numeroși cetățeni nu au putut vota în anumite secții care au rămas fără buletine de vot”, a declarat la rândul său și Douglas Wake, șeful Misiunii de observare a alegerilor din partea Oficiului pentru Instituții Democrate și Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE.

Misiunea internațională de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost formată din reprezentanți ai Parlamentului European, Oficiului pentru Instituții Democrate și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), Adunării Parlamentare a OSCE și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...