Obama: Rusia trebuie să plătească pentru acţiunile pe care le-a întreprins până acum

by Genko Genko

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni, la începutul unei vizite de două zile în Olanda, că Statele Unite şi Europa sunt „unite” cu scopul de a face Rusia „să plătească” pentru intervenţia în Ucraina.

„Europa şi Statele Unite sunt unite în susţinerea Guvernului ucrainean şi ucrainenilor, suntem uniţi pentru a face Rusia să plătească pentru acţiunile pe care le-a întreprins până acum”, a declarat Barack Obama pentru jurnalişti la finalul unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte, la Amsterdam.

Obama a început luni dimineaţa, în Olanda, un turneu de şase zile, în cadrul căruia urmează să efectueze vizite la Bruxelles, Roma şi Riyadh.

El a dat asigurări că „aliaţii noştri din cadrul NATO sunt partenerii noştri cei mai apropiaţi pe scena internaţională. Europa este piatra de temelie a relaţiilor între Statele Unite şi lume”.

La rândul său, Rutte a declarat că „noi amândoi considerăm tentativa Rusiei de a prelua controlul asupra Crimeei drept o încălcare evidentă a dreptului internaţional şi condamnăm aceste acte în termenii cei mai puternici”.

După vizita la Amsterdam, Obama urmează să viziteze Haga, unde va participa la un Summit privind Securitatea Nucleară NSS), prevăzut de mai mult timp, la care sunt prezenţi reprezentanţi din 53 de ţări, însă intervenţia Rusiei în Crimeea şi anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova a afectat priorităţile preşedintelui.

Urmează să fie discutate sancţiuni vizând Moscova, care ar putea să fie exclusă din G8 de către celelalte şapte state membre, ai căror lideri urmează să se reunească luni în cadrul NSS.

CITIȚI ȘI...