Obama: Rusia își pune în dificultate vecinii nu pentru că este puternică, ci pentru că este slabă

by Genko Genko

Președintele american Barack Obama a respins marți la Haga analogia între Kosovo și Crimeea, invocată de Moscova pentru a justifica referendumul de anexare a peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia, apreciind că această comparație „nu are niciun sens”, relatează agențiile internaționale de presă.

”Analogia cu Kosovo, unde mii de persoane erau masacrate de guvernul lor, este o comparație care nu are absolut niciun sens”, a afirmat Obama, în cadrul unei conferințe de presă susținute la încheierea summitului asupra securității nucleare de la Haga.

În același timp, liderul de la Casa Albă a declarat că atitudinea Rusiei față de țările vecine, în timpul crizei ucrainene și al anexării Crimeii la Federația Rusă, nu este un semn de ”forță”, ci de ”slăbiciune”.

”Rusia este o putere regională care își pune în dificultate vecinii nu din considerentul forței sale, ci din cel al slăbiciunii sale”, a afirmat Barack Obama.

”Noi avem o influență considerabilă asupra vecinilor noștri, dar, în general, nu avem nevoie să-i invadăm pentru a avea relații puternice cu aceștia. Faptul că Rusia a simțit nevoia de a recurge la armată și de a încălca dreptul internațional este dovada unei mai mici influențe, nu a unei influențe crescânde”, a continuat Obama.

În același context, președintele american a amenințat că, în cazul escaladării tensiunilor în Ucraina, SUA vor adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor viza domeniile energetic, al finanțelor, sectorul vânzării de armament și cel al comerțului. ”Noi preferăm să rezolvăm situația pe cale diplomatică, dar suntem gata pentru următorul pas dacă situația se va înrăutăți”, a avertizat Barack Obama, potrivit RIA Novosti.

Președintele SUA a anunțat la 20 martie sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei vizând 20 de responsabili politici și oligarhi ruși, precum și împotriva Băncii Rossia, care s-au adăugat listei cu 11 oficiali ruși și ucraineni vizați anterior de măsurile americane. Ulterior, Moscova a publicat propria sa listă cu sancțiuni împotriva unor importanți oficiali americani.

CITIȚI ȘI...