Obama, Băsescu și Mitterand, printre președinții ale căror rude au avut probleme cu legea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chiar și cei mai buni președinți au rude care sunt mai puțin loiale legii. De la Statele Unite și  Asia, până la Africa există rude ale președinților care au fost condamnați la închisoare sau au avut probleme legale.

Iată 6 președinți din întreaga lume ale căror rude au avut probleme cu legea:

1. Senegal – fiul președintelui Abdoulaye Wade (în funcție între 2000 – 2012)

Karim Wade, fiul fostului președinte senegalez Abdoulaye Wade a fost arestat în iunie 2014 într-un dosar în care este acuzat de corupție. Karim este numit „ministrul pământului și al cerului”, având în vedere posturile ministeriale deținute în timpul mandatului de 12 ani al tatălui său.

Arestarea lui Karim Wade a survenit după ce judecătorii au descoperit că nu își poate justifica o sumă de 1 miliard de dolari în acțiuni. Acesta neagă acuzațiile potrivit cărora acțiunile ar fi fost însușite în timpul mandatului tatălui său. Karim Wade a fost ministru responsabil de proiecte de infrastructură și energie în timpul mandatului președintelui Abdoulaye Wade.

La începutul lunii martie 2016, instanța la condamnat la 6 ani de închisoare și l-a obligat să achite o amendă în valoare de 138 de trilioane de franci elvețieni pentru îmbogățire ilicită.

1

2. Franța – fiul lui Francois Mitterand (în funcție între 1981 – 1995)

Fiul lui Francois Mitterand a fost condamnat în 2009, alături de un fost ministru, de o curte de justiție din Franța în urma unor acuzații legate de traficul ilegal de arme în Angola în timpul războiului civil.

Procesul a investigat cazul unor vânzări de arme în valoare de 790 milioane de dolari către partidul Mișcarea Populara pentru Eliberarea Angolei (MPLA), condus de președintele angolez Eduardo dos Santos. Vânzarea armelor s-a făcut între anii 1993 și 1998, când acesta lupta împotriva rebelilor Uniunea Națională pentru Independență Totală (UNITA), condusă de Jonas Savimbi și sprijiniți de SUA.

Un tribunal din Franța a acuzat atunci 42 de persoane pentru vinderea de arme către Angola, în ciuda unui embargo impus de ONU. Jean-Christophe Mitterand, fiul președintelui Francois Mitterand, a fost consilierul tatălui său pe probleme africane. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și a primit o amendă de 375.000 de euro pentru primirea unor sume provenite din vânzările ilegale de arme către Angola. A acceptat milioane de dolari ca „taxă de consultare” cu privire la armele vândute între 1993 și 1998, potrivit acuzațiilor din procesul mediatizat sub numele de „Angolagate”.
w

3. Statele Unite – unchiul lui Barack Obama (în funcție din 2008)

Unchiul lui Barack Obama din Kenya, cunoscut ca „Unchiul Omar”, a fost arestat pentru că a condus sub influența alcoolului în afara orașului Boston și reținut ca imigrant ilegal. Aceasta arestare a rezolvat „misterul” dispariției unchiului Omar, despre care Barack Obama a scris în memoriile sale că a părăsit Kenya în 1960 și s-a mutat în America.

Onyago Obama, în vârstă de 67 de ani, a fost reținut pe 24 august 2011 în orașul Framingham din Massachusetts, fiind surprins înainte de a lovi o mașină de patrulare de la volanul unui Mitsubishi 4×4, potrivit polițiștilor. Testele de alcoolemie au relevant o cantitate de 0,14 mg/ 100 ml alcool în sânge, peste limita legală din stat, de 0,08 mg.

Onyago Obama este unchiul menționat de președintele Barack Obama în cartea sa „Dreams from my Father”, în care îl menționează pe „unchiul care a plecat în America acum 25 de ani și nu s-a mai întors (n.r. – în Kenya)”. Acuzatul a pledat nevinovat, însă a fost reținut în arest în baza unui mandat pentru imigrare ilegală.
3

4. Surinam – fiul președintelui Desi Bourtese (în funcție din 2010)

Fiul președintelui statului sud-american Surinam, Dino Bourtese, a fost arestat în Panama în 2013 și predat agenților americani, fiind acuzat de trafic cu droguri și arme. Arestarea acestuia a coincis cu un summit al liderilor sud-africani ținut de tatăl său.

Dino Bourtese fusese condamnat la opt ani de închisoare în 2005, după ce a fost găsit vinovat de trafic de droguri, arme și mașini de lux furate. El a fost eliberat trei ani mai târziu pentru comportament exemplar și a fost numit mai târziu președintele Direcției Antiterorism din Surinam.

Tatăl său, Desi Bourtese, ales președinte al statului Surinam în 2010, a fost acuzat de violări ale drepturilor omului săvârșite în anii 1980, însă a primit imunitate din partea parlamentului în 2012. În 2000, președintele a fost acuzat în absență de o curte de justiție din Olanda, pentru trafic de droguri, însă acesta a negat acuzațiile.
4

5. Filipine – fiul președintelui Joseph Estrada (în funcție între 1998 – 2001)

Autoritățile din Filipine l-au arestat în 2014 pe fiul fostului președinte Joseph Estrada, după ce a fost acuzat de faptul că a furat 183,8 milioane de pesos (4,2 milioane de dolari) din fonduri prevăzute pentru proiecte de sprijinire a dezvoltării.

Senatorul Jinggoy Estrada, în vârstă de 51 de ani, s-a predat poliției după ce un tribunal anticorupție e emis un mandat de reținere pentru fraudă, acuzație care implică sustragerea a cel puțin 50 de milioane de pesos din fonduri publice. Arestarea a venit după ce președintele în funcție, Benigni Aquino, a făcut presiuni în acest sens, pentru ca cel pe care îl numea „cel mai corupt om din Asia” să fie arestat.

Senatorul Estrada a stat și alături de tatăl său în închisoare în 2007, care a fost condamnat de fraudă și eliberat în același an de succesoarea sa în functie, Gloria Arroyo.
5

6. România – fratele președintelui Traian Băsescu (în funcție între 2004 – 2014)

Fratele președintelui Traian Băsescu a fost arestat pe data de 20 iunie 2014, fiind acuzat de luare de mită, după ce a primit suma de 250.000 de euro de la fiul interlopului Bercea Mondial. În schimbul sumei primite, Mircea Băsescu a spus că va interveni pe lângă judecători pentru a obține eliberarea sau micșorarea pedepsei pentru Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

„Întâmplarea pe care nu mi-aș fi dorit-o niciodată și pentru care cer scuze românilor este arestarea fratelui meu”, a afirmat Traian Băsescu, care a precizat că nicio structură de informații a statului nu l-a informat de legătura dintre fratele său și Sandu Anghel.

Mircea Băsescu a fost condamnat, la începutul lunii ianuarie 2016, la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel.

6


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...