Oazu Nantoi: Federaţia Rusă nu are nevoie de Transnistria, ci de toată Republica Moldova

by Genko Genko

„Competenţele şefilor de la Tiraspol sunt strict determinate de Rusia”, susţine Oazu Nantoi, surprinzând astfel esenţa ultimului eveniment notabil care s-a consumat recent în teritoriul separatist, e vorba de aşa-numitul scrutin prezidenţial.

Analist politic, expert în dosarul transnistrean şi om politic implicat pe scena de la Chişinău, Oazu Nantoi face, într-un interviu acordat Digi24.ro, o radiografie a nuanţelor pe câteva teme majore: interesele Rusiei în Republica Moldova, celelalte alegeri importante din regiune – prezidenţialele câştigate de Igor Dodon în faţa Maiei Sandu -, nu în ultimul rând, tema unirii.

Federaţia Rusă nu are nevoie de Transnistria, ci de toată Republica Moldova, spune expertul.

„Să fie clar – fenomenul cunoscut sub denumirea de „conflict transnistrean” nu este un conflict intern, interetnic sau interconfesional, ci este conflictul dintre proiectul de edificare a statului Republica Moldova, în limitele frontierelor fostei RSS Moldoveneşti, şi ambiţiile neoimperiale ale Federaţiei Ruse. Federaţia Rusă menţine ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele sale, fiind singurul stat care sfidează suveranitatea, integritatea teritorială şi statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”, spune Nantoi.

Analistul a ținut să vorbească și despre așa-numitele alegeri prezidențiale organizate recent pe teritoriul separatist. În opinia lui, diferenţa între Evghenii Şevciuk şi Vadim Krasnoseliskii este că pe durata mandatului său (2011-2016), primul se războia cu compania „Sheriff”, pe când Vadim Krasnoseliskii este proiectul politic al acestei structuri.

„Pe timpuri, în anul 2000, tânărul Evghenii Şevciuk, angajat şi el al companiei „Sheriff”, a fost promovat în fruntea mişcării politice „Obnovlenie” („Renaşterea”) şi, după alegerile ilegale în „Sovietul Suprem” („SS”) în decembrie 2005, a fost desemnat în calitate de „speaker”. În aprilie 2009, Şevciuk, din propria prostie, a încălcat grav înţelegerile obscure existente între Igor Smirnov („preşedintele” de pe atunci) şi stăpânii săi din compania „Sheriff” – a încercat, din proprie iniţiativă, să reducă din competenţele lui Igor Smirnov prin demararea procesului de modificare a „constituţiei” locale în „SS”. Drept urmare, Şevciuk a fost pălmuit public în cadrul întrevederii între Igor Smirnov şi proprietarii „Sheriff-ului”, şi a fost alungat din toate posturile”, a declarat Nantoi.

Acesta este de părere că Federația Rusă, folosindu-l pe președintele ales Igor Dodon în calitate de agent de influență, va încercă să propună/impună, în cadrul formatului „5+2”, vreun „statut juridic special” pentru Transnistria, fără a utiliza termenul de „federație”. Acest statut, însă, spune Nantoi, neapărat va conține mecanismul de menținere a Republicii Moldova sub controlul geopolitic al Federaţiei Ruse.

„În caz de ”succes” (pentru Rusia), aceeași abordare va fi promovată din partea Rusiei în raport cu regimurile din Donețk și Lugansk, apărute în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, apreciază Oazu Nantoi.

CITIȚI ȘI...