Oamenii din satul Climăuţii de Jos care au de suferit de pe urma alunecărilor de teren, vor fi ajutați să își cumpere alte locuințe

by Genko Genko

Prim-ministrul Iurie Leancă a mers duminică într-o vizită de documentare în satul Climăuţii de Jos, raionul Şoldăneşti, unde mai multe gospodării au fost afectate de alunecări de teren.

Despre asta a anunțat duminică Serviciul de presă al Guvernului.

Oamenii au povestit reprezentanților Guvernului că de la începutul acestei luni pământul a început să se mişte şi le-a fisurat casele. Cele mai mult au fost afectate şapte gospodării, pentru care Executivul a găsit deja mijloacele financiare necesare.

Premierul a menţionat că în şedinţa de miercuri a Guvernului va fi aprobată o decizie cu privire la alocarea a aproximativ 600 de mii de lei pentru cele şapte familii din Climăuţii de Jos, care au avut de suferit de pe urma alunecărilor de teren. Banii vor fi oferiţi din Fondul de rezervă al Executivului.

„Specialiştii confirmă că aceste alunecări de teren nu mai pot fi oprite şi am convenit cu oamenii din sat să îi ajutăm să îşi cumpere alte locuinţe. Guvernul îi va sprijini financiar ca să le creeze condiţii acestor oameni”, a precizat şeful Cabinetului de miniştri.

Primăria din localitate a identificat mai multe gospodării pe care le-a propus familiilor sinistrate.

Totodată, localnicii s-au plâns Premierului că seacă fântânile din sat şi riscă să rămână fără apă potabilă. În acest context, Iurie Leancă i-a cerut edilului din Climăuţii de Jos să elaboreze un proiect pentru construirea unui apeduct şi să-l prezinte Guvernului.

Procesul de alunecări în satul Climăuţii de Jos s-a activizat în luna aprilie 2011. Sectorul de alunecări cuprinde o suprafaţă de circa două hectare, iar în zona de risc se află nouă gospodării. Cea mai intensă activizare a fost observată pe data de 4 martie 2014, când au apărut fisuri considerabile în sol şi în pereţii locuinţelor.

În satul Climăuţii de Jos locuiesc 1250 de persoane.

CITIȚI ȘI...