Nu vă mai bateți joc de ”7 aprilie”

by Genko Genko

Chiar în timp ce scriu aceste rânduri în Parlamentul Republicii Moldova se petrece exact același scenariu de care am avut parte în ultimii 4 ani în această perioadă. Un show de prost gust, cu indivizi care citesc aceleași texte și care se scuză și acuză.

Dezgustătoarele discursuri

Pe rând, pe la tribuna parlamentului au trecut Recean, Bălan, Gurin, trei indivizi care sunt în fruntea instituțiilor ce ar fi trebuit de mult să facă lumină în acest caz, iar azi nu să ne întrebăm ce a fost la 7 aprilie 2009, ci doar să aprindem o lumânare în memoria victimelor care au murit în acele zile.

În schimb, avem parte de aceleași texte citite de pe foaie la fel ca acum un an în urmă, doi ani în urmă, și așa până în 2010… Singura schimbare este reprezentată doar de faptul că indivizii care buchisesc agramat de pe foaie sunt alții. Recean i-a înlocuit pe Catan și Roibu, Gurin buchisește în locul lui Zubco, în timp ce Bălan se bâlbâie chiar mai rău decât Dediu sau Mihai.

Și ce auzim? Exact aceleași lucruri pe care le-am tot auzit în ultimii 5 ani: ”fosta putere a atacat, s-au ars documentele, polițiștii au fost repuși în funcție, nu putem să condamnăm pe nimeni, judecătorii repun în funcție, cercetările în cazul Papuc continuă, nu s-a confirmat, fosta putere a șters dovezi…”

Pentru ce? Pentru ce această bătaie de joc se mai organizează în Parlament? Cui ea folosește? Nici măcar indivizilor care vin în parlament și asudă buchisind de pe foi. Nici măcar celor ce ocupă fotoliile de deputat, care adresează aceleași întrebări al 4-lea ani la rând. Nouă, cu atât mai puțin…

Nerușinarea lui Filat

Bun, știu că îmbinări de cuvinte gen ”nerușinarea lui Filat” nu-și mai au rostul. E de ajuns să spui Filat pentru a pronunța, automat, adjective gen: nerușinat, mincinos, fricos, laș, prostănac, arogant, etc. Lista ar putea continua la nesfârșit…

Ei bine, Filat a ieșit dăunăzi în fața presei spunând că el iaca, în regim de mega-urgență, propune anularea termenului de prescripție în dosarul ”7 aprilie”. Cică ”vinovații trebuie să plătească”.

Bre Filate, cine te-a împiedicat timp de 4 ani și jumătate să-i faci pe ”vinovați să plătească”? Roibu te-a împiedicat, Catan, Recean? Nu sunt ăștia toți miniștrii tăi? Nu sunt ăștia șefii indivizilor care ocupau și mai ocupă funcții de polițiști, și care au omorât și schingiuit sute de tineri?

Timp de 4 ani și jumătate te-ai aflat la conducerea acestui stat și tu vii acum și spui că ”vinovații trebuie să plătească”? Dezgustător, Filate, dezgustător! Mai ales că tu știi atât de bine ce s-a întâmplat.

Și de ce, Filate, ai așteptat 2 aprilie 2014 pentru a veni cu propunerea de a anula termenul de prescripție? De ce nu ai făcut-o la 3 ianuarie, 11 februarie sau 6 martie? Oare nu pentru că atunci acest lucru ar fi fost trecut cu vederea? Sigur, acum subiectul e mult mai sensibil, iar așa tu te mai înconjori înca odată de lauri privindu-te la televizor, cât de sobru și serios arăți pe fond verde.

Nu vă mai bateți joc de ”7 aprilie”

Protestele la care am ieșit în 6 și 7 aprilie 2009 au fost sincere. Le-am făcut noi, tinerii cărora ne pasă de viitorul palmei acesteea de pământ. Am ieșit cu sufletul curat și cele mai nobile intenții. După, s-a întâmplat că totul s-a transformat într-o armă ce i-a propulsat astăzi pe Filat și Plahotniuc la diriguirea miliardelor și a puterii acestei țări.

Acești doi indivizi, alături de Voronin, știu cel mai bine ce s-a întâmplat în campania electorală din 2009, precum și în luna aprilie a aceluiași an. Doar când vom avea o justiție adevărată, un stat de drept cu adevărat funcțional și o societate pregătită pentru a afla adevărul, indiferent de cât de dur ar fi el, vom ști ce s-a întâmplat, iar cei vinovați vor plăti. Cei mai vinovați, repet, fiind acești trei indivizi…

Până atunci, nu vă mai bateți joc de noi, nu vă mai bateți joc de ”7 aprilie”.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...