Noul viceministru al Economiei: Casă și mașină de lux, terenuri de milioane și un nepot care face toți banii

by Genko Genko

Vitalie Iurcu, fostul director al Moldtelecom în perioada 2009-2015, numit la finele lunii august în funcția de viceministru al Economiei, a reușit să adune, în perioada când a condus una din cele mai mari companii de stat, o avere impresionantă. Acesta locuiește într-o casă de lux, conduce un Porsche Cayenne, deține mai multe terenuri în Chișinău care valoarează milioane de lei, iar prin intermediari, în special prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură.

Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajați ai Moldtelecom, plătiți din banii statului, arată o investigație a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

În cei cinci ani cât a condus Moldtelecom-ul, Iurcu, împreună cu familia, a trecut cu traiul dintr-un apartament de 94 m.p. din str. Petru Rareș, pe care-l deținea din 2000, pe care proaspătul viceministru al Economiei îl indică la capitolul „adresă” în CV-ul său, într-o casă de lux de pe str. Serghei Lunchevici, din sect. Buiucani.

Luni, 7 septembrie 2015, în curtea casei familiei Iurcu observasem inclusiv un paznic. A doua zi, la poartă putea fi văzut și Porsche-ul cu numere personalizate, KVI 257, al fostului șef al Moldtelecom, mașină care ar valora peste 1 milion de lei și pe care soții Vitalie și Angela Iurcu ar conduce-o prin comodat din 2012.

Imobilul familiei Iurcu valorează, conform prețului de piață, peste 6 milioane de lei și a intrat în posesia acestora în mai 2010, la doar un an de la numirea sa în fruntea Moldtelecom. Casa nu este înregistrată însă pe numele soților Iurcu, ci pe numele fiicei acestora de doar 7 ani.

Vitalie Iurcu este implicat și în afaceri. Așa cum ZdG menționa anterior, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), el figurează în calitate de fondator a două SRL-uri. Prima dintre ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în consultaţii pentru afaceri şi management, fiind înregistrată în apartamentul soţilor Iurcu din str. Petru Rareş. Iurcu rămâne, în baza CÎS şi ca fondator al firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care Dorin Recean, ex-ministru de Interne sau Iurie Muntean, ex-deputat comunist.

Firma nu mai activează în acest moment. Chiar şi aşa, în 2013, a fost inclusă în declarația lui Iurie Muntean, „partenerul” lui Iurcu, pe vremea când acesta era deputat PCRM în Parlament.

Ex-șeful Moldtelecom a fost şi este încă implicat în afaceri în România. Acesta deține firma „Hellis&Partners Imobiliare” care, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Ministerul Justiţiei din România, a fost înregistrată în 2013 pe str.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

CITIȚI ȘI...