Noul bombardier invizibil american va scoate 55 miliarde de dolari din conturile Pentagonului

by Genko Genko

Producţia celui mai nou tip de bombardier invizibil american, The B2 Spirit, va începe cu o întârziere de câteva luni. Oficialii US Air Force au declarat că mai au nevoie de timp pentru a decide cine, cum şi la ce preţ îl va construi. Pe de altă parte, cu cât Pentagonul amână mai mult cu atât poate obţine un preţ mai bun.

Forţele Aeriene ale SUA, The US Air Force, ar fi gata să cumpere între 80 şi 100 de bombardiere invizibile din noua generaţie The B2 Spirit, la un preţ nu mai mare de 550 de milioane de dolari bucata, pentru a înlocui flota îmbătrânită de B52 şi B1, dar estimările sunt volatile, potrivit oficialilor americani citaţi de The Fiscal Times.

Totuşi, Pentagonul nu se grăbeşte să decidă nici cine va fi constructorul, în competiţie aflându-se Northrop Grumman şi consorţiul Boeing – Lockheed Martin.

Arnie Bunch, un general „de trei stele”, responsabil cu achiziţiile Air Force, a explicat unui Comitet specializat al Camerei Reprezentanţilor că „există detalii la care trebuie să lucrăm, astfel încât întregul proces să fie corect şi precis. (…) Trebuie s-o luăm mai încet ca să mergem mai repede”, a mai adăugat generalul, într-un jargon cazon tipic american.

Bombardierul B2 Spirit este invizibil, atât cât noua tehnologie stealth o permite, cu rază lungă de acţiune şi capabil să penetreze scuturi antiaeriene sofisticate. Poate zbura până la înălţimi de 50.000 de picioare (peste 15.200 de metri), pe o distanţă de 6.000 de mile marine (peste 11,1 km) fără realimentare şi de 10.000 de mile marine (18,52 km) cu o realimentare în zbor. Poate purta peste 18 tone de bombe, gravitaţionale, ghidate, convenţionale sau nucleare.

Lansarea producţiei trebuia să aibă loc în această primăvară şi amânarea anterioară a dus deja la tăierea a 416 milioane de dolari din bugetul programului pe anul fiscal 2016. Air Force ar mai putea pierde 100 de milioane din cauza noii amânări.

Air Force a cheltuit deja 1,8 miliarde de dolari pentru a dezvolta prototipul B”, din 2012 încoace şi, la începutul acestui an, programul de dotare pe următorii 10 ani ar fi urmat era estimat la 58 de miliarde de dolari, mult peste o estimare anterioară greşită de 33 de miliarde. Ulterior corecţia a fost corectată la 42 de miliarde.

CITIȚI ȘI...