Noua doctrină militară a Ucrainei definește Rusia drept principal agresor

by Genko Genko

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat joi o nouă doctrină militară ce definește Rusia drept principala amenințare militară la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat pe site-ul prezidențial, citat de Reuters.

Ucraina și NATO acuză Rusia că furnizează separatiștilor proruși arme și trupe în sprijinul unei rebeliuni în care aproape 8.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea ei în regiunile din est în primăvara anului 2014, după căderea președintelui pro-Moscova la Kiev, răsturnat de o revoltă populară.

Potrivit comunicatului, „Ucraina se confruntă în prezent cu o amenințare militară acută — agresiunea armatei ruse, care include ocuparea temporară a Crimeei și agresiune în anumite zone ale regiunilor Donețk și Lugansk”.

„Doctrina stipulează de asemenea scenarii ce pot pune în pericol securitatea militară a Ucrainei. Scenariul principal este agresiunea armată pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, cu obiective decisive militare și politice”, de asemenea potrivit comunicatului.

Rusia neagă orice implicare în conflictul din est sau acuzațiile că dorește să destabilizeze Ucraina, aflată sub controlul Moscovei înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, amintește Reuters.

Doctrina militară a fost semnată după o vizită a șefului NATO Jens Stoltenberg la începutul săptămânii, având o importanță simbolică puternică pentru Kiev pe drumul integrării occidentale în fața separatismului prorus din estul țării.

În decembrie 2014, Rusia a introdus la rândul ei o nouă doctrină militară în care numește extinderea NATO unul din riscurile externe majore.

În timp ce violența în conflictul din Ucraina a scăzut din intensitate după semnarea unei încetări a focului la Minsk în urmă cu șapte luni, diplomați occidentali afirmă că planul de pace în 11 puncte este departe de a fi pus deplin în aplicare.

CITIȚI ȘI...