(FOTO) Noua descoperire despre centrul Pământului: Ceva foarte important s-a întâmplat

by Genko Genko

În nucleul Pământului a fost descoperită, recent, o secţiune distinctă, de asemenea solidă şi ea, însă complet diferită. Concret, este vorba despre un nou nucleu, necunoscut până acum.

În acest „nou” nucleu, de mărimea Lunii, cristalele de fier sunt dispuse diferit faţă de nucleul cunoscut. Concret, cristalele sunt aliniate în direcţii diferite în cele două straturi, ceea ce, potrivit echipei de cercetători chinezi şi americani, sugerează că ceva s-a întâmplat la un moment dat în istoria Terrei, determinând o schimbare a câmpului magnetic al planetei.

Cel mai probabil, acest moment a fost undeva în urmă cu 500 de milioane de ani, apreciază cercetătorii, conform BBC.

Citeşte şi: (VIDEO) Misterul unuia dintre cele mai mari cratere de pe planetă, elucidat după 1,8 miliarde de ani

În acel moment, s-a trecut de la o orientare est-vest (axa ecuatoriala) la una polară (axa nord-sud).

Nucleul recent descoperit graţie modului de propagare a undelor seismice prin straturile Pământului, pentru că nu se poate fora la o asemenea adâncime, a început să se solidifice în urmă cu circa un miliard de ani şi continuă să crească cu aproximativ 0,5 milimetri anual.

Cea de-a doua parte a nucleului, necunoscută până în prezent, se află la o adâncime de mai bine de 5.000 de kilometri, se menţionează într-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.
Nucleu Pamant Foto
Foto: Lachina Publishing Services

„Ceva foarte important s-a întâmplat”, care a dus la schimbarea alinierii cristalelor din această parte a nucleului, a explicat profesorul Simon Redfern.

Citeşte şi: (VIDEO) Premieră istorică: Robotul european Philae a asolizat pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

CITIȚI ȘI...