Noi probleme pentru Angela Merkel, după ce a propus cooptarea lui Al-Assad în discuţiile referitoare la Siria

by Genko Genko

Sugestia cancelarului german Angela Merkel de a-l include pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în discuţiile privind soluţionarea conflictului din Siria s-a lovit de un zid de scepticism în întreg spectrul politic joi, relatează DPA.

Chiar şi ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a părut să facă paşi înapoi faţă de afirmaţia cancelarului.

El a afirmat că negocierile directe cu Al-Assad nu ar trebui să fie primul lucru pus pe tapet la deschiderea negocierilor. „Nu este chestiunea care trebuie pusă în primul rând pe tapet. Problema este să punem capăt luptelor după cinci ani de război în Siria”, a spus Steinmeier.

Angela Merkel a făcut această declaraţie în cursul nopţii de miercuri spre joi, după încheierea summitului UE privind criza refugiaţilor de la Bruxelles.

„Trebuie să discutăm cu mulţi actori implicaţi, inclusiv cu Al-Assad”, a spus Merkel.

La Berlin, responsabilii cu politica externă din cadrul coaliţiei la guvernare au avertizat împotriva cooperării cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, potrivit ziarului „Die Welt”.

Roderich Kiesewetter, principalul expert în politică externă al CDU/CSU, a declarat că Al-Assad trebuie să plătească un preţ dacă ar fi să negocieze cineva cu el şi că trebuie transmis clar „disconfortul” cu care s-ar face acest lucru. El a cerut înfiinţarea unei zone de protecţie pentru trupe la sol trimise sub mandat ONU.

CITIȚI ȘI...