Noi probleme cu portavionul rusesc. Avioanele au fost mutate pe un aerodrom terestru din Siria

by Genko Genko

Cea mai mare parte a aeronavelor aflate în Marea Mediterană, în largul coastei Siriei, în cadrul grupului de aviație al portavionului rusesc „Admiral Kuznețov”, au fost nevoite să se mute la baza terestră „Hmeymim” din provincia siriană Latakia. Decizia a fost luată după ce piloţii ruşi au întâmpinat probleme în a decola de pe portavion, scrie The Times, citând o sursă militară.

Lipsa de catapulte pe „Admiral Kuznețov” forța avioanele rusești să decoleze cu rezervoare aproape goale și sarcină utilă minimă, susţine publicaţia. În plus, doar câțiva piloți ruși au nivelul necesar de pregătire pentru decolare și aterizare pe puntea unui portavion, afirmă fostul spion în Rusia, Igor Sutiagin (în 2004 a fost condamnat în Rusia la 15 ani de închisoare pentru spionaj, dar în 2010 a fost schimbat de Moscova cu un alt spion rus prins în SUA).

Aeronavele de pe „Admiral Kuznețov” au fost descoperite pe baza „Hmeymim” cu ajutorul imaginilor de satelit realizate pe data de 20 noiembrie și publicate în această săptămână de revista IHS Jane. Imaginile surprind opt avioane de vânătoare Su-33, un aparat MiG-29KR, împreună cu aparate deja prezente pe baza ruseasca din Latakia – Su-24m, Su-34 și Su-35.

Sursa The Times susține că, la scurt timp după desfășurarea grupului naval lângă coasta Siriei, cea mai mare parte a aeronavelor de pe portavion a fost transferată pe continent. În același timp, sursa a menționat că nu este surprinsă de faptul că portavionul rusesc, aparent, nu se poate descurca cu operațiunile militare la scară mare.

Recent, probleme cu „Admiral Kuznețov” a semnalat și ziarul The Wall Street Journal. Publicaţia remarca faptul că desfășurarea trupelor „a scos în evidență limitele posibilităților forțelor armate convenționale ale Moscovei”.

Cu toate acestea, Kremlinul neagă existența vreunei dificultăți pentru piloții de pe „Admiral Kuznețov”. Recent, o sursă informată a declarat pentru „Interfax” că mutarea avioanelor pe baza „Hmeymim” a fost realizată conform planului iniţial.

CITIȚI ȘI...