Nişte saci cu dust

by Genko Genko

Vă mai amintiți de Elena Borisovna Mizulina, deputatul rus care a propus ca fiecare femeie cu cetățenie rusă să primească prin poștă material genetic de la Vladimir Putin, ca să aducă pe lume copii deștepți. Așa s-a gândit femeia că ar putea da Rusiei o generație de viitori oameni de stat. Femeia s-a gândit la binele țării, nu la fantezii erotice cu moșul de la Kremlin.

Uneori, urmăresc comportamentul oamenilor cărora le-am încredințat prin vot destinul acestei țări și simt cum mi se ridică un nod în gât. Dacă eram câine, turbam și-i mușcam. Îi mușcam în legitimă apărare, ca să ne salvăm. Din cauza meseriei de jurnalist, sunt nevoit să scriu zilnic despre cei mai grețoși politicieni. Nu exagerez. Mai grețoși decât cei pe care îi avem nu există nicăieri în lume! De fiecare dată când scriu, simt că prin munca mea o să mai deschid mintea unui om. Și o fac cu atâta pasiune, încât am impresia că stau la un pian și cânt. De 16 ani cânt „melodii” pentru deșteptarea oamenilor întunecați. Aiurea!

În timp ce îmi savuram creația, cineva m-a îngrădit cu niște saci cu dust, alături de colegii de breaslă. Ni i-a pus în cale, unul lângă altul, ca să nu vedem ce se întâmplă dincolo, în popor. După sacii cu dust, băieții șmecheri fură poporul. Fură de prăpădenie! Nimeni nu se încumetă să atingă sacii cu dust. Put și, dacă-i lovești cu piciorul, împrăștie un praf otrăvitor. Așa că stăm cuminți în țarcul din saci cu dust și ne savurăm propriile creații despre bandiții de ieri, de azi, iar unii deja scriu despre cei de mâine, care vor să-i dea jos pe cei de azi.

S-a furat miliardul! Cel mai mare sac cu dust ar trebui să convoace Consiliul de Securitate. Tace chitic. El a fost votat șef pe toți ceilalți săcușori cu dust nu ca să facă zarvă, ci ca să ne liniștească pe noi, cei din țarc că gata, criza politică a trecut… Iar pe cei de partea cealaltă de țarc, care l-au votat în funcția de MARE sac cu dust, a decis să-i răsplătească – le-a dat câte o medalie și libertatea de a fura de la poporul năpăstuit atâta cât pot ei duce.

Dar într-o dimineață, un săcușor mic-mic cu dust vine la MARELE sac și-i zice: – Prea mărite sac cu dust, poporul a aflat că s-a furat miliardul și vrea să te spargă, să-ți curgă tot dustul din tine! Zice că ești complice!.. Și atunci, mai marele sacilo a decis să arunce în mulțime un sac. L-a găurit peste tot ca să împrăștie dust peste mulțimea înfuriată și l-a aruncat. Mare putoare a mai fost! Tare multă otravă a mai luat vântul și, prin televiziunile aservite, s-a încercat otrăvirea maselor răzvrătite. – Poate or mai tăcea vreo câteva luni… Măcar să mi se încheie mandatul de MARE sac, – se gândi șeful tuturor sacilor cu dust. – Ei, dacă nu s-or liniști, oi mai arunca un sac cu dust procuraturistic și precis îi amețesc, – și-a zis marele sac în sinea lui și s-a dus să-și verifice cardul bancar.

Disperați și amețiți de praful otrăvitor, noi, jurnaliștii din țarc, strigăm după ajutor. Mă uit în jur și observ că unii tac. Ciudat, jurnalist român, crescut într-o democrație mai avansată decât cea moldovenească, tace, nu vrea să-și forțeze vocea strigând după ajutor. De parcă s-ar simți confortabil între sacii cu dust. Se crede moralist, dar otrava și putoarea de dust i-au afectat deja creierul și inima. E terminat! Noi, ceilalți luptăm. Vrem să fim eliberați și tratați – să ni se curețe plămânii, sângele și gâtul de dust. Cei care mai pot fi salvați să se transforme din căpușe în „câini turbați” care mușcă hapsân răul sau cel puțin în niște „sanitari” care știu să căstreze pe furiș băieții șmecheri care ne fură, ca să nu-i scăpăm, Doamne ferește, să se plodească. Nu de alta, dar mai distrug o generație. Iar Putin e deja bătrân. Material genetic nu se știe dacă mai picură. În plus, Elena Borisovna a spus clar că întreaga rezervă strategică e destinată doar pentru femeile cu cetățenie rusă.

Vitalie Călugăreanu

CITIȚI ȘI...