Nisipul, cea mai căutată materie primă a momentului; Până şi Dubaiul a ajuns să importe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nisipul este o materie primă aflată la mare căutare în ziua de astăzi. În ţări din America Latină, grupări mafiote au ajuns să facă trafic cu nisip, în vreme ce în Emirate şeicii au ajuns să îl importe.

După apă, nisipul a ajuns cea mai folosită resursă naturală, fiind utilizat în construcţii, la extragerea petrolului şi gazelor sau la realizarea ecranelor de smartphone, relatează BBC.

Piaţa de nisip şi pietriş din Statele Unite a ajuns să valoreze 8,3 miliarde de dolari în 2015, în vreme ce britanicii au cumpărat în 2013 astfel de materii prime de 1,7 miliarde lire sterline.

Cererea de nisip diferă de la regiune la regiune, China remarcându-se ca unul dintre marii consumatori (20% din importurile globale), după explozia construcţiilor megalitice din ţară şi demararea proiectului insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.

La fel, India, care trece printr-o perioadă de investiţii majore în infrastructură, a crescut cererea de nisip la nivel global.

În 2014, în lume s-au excavat 196 miliarde de tone de nisip şi pietriş, conform datelor emise de Agenţia de Supraveghere Geologică a Statelor Unite.

Materie primă rară

În Emiratele Arabe Unite, boomul imobiliar i-a făcut pe şeici să recurgă la importuri de nisip, deşi se află în plin desert. 456 de milioane de dolari au investit dezvoltatorii din Emirate în importurile de nisip şi pietriş, cea mai mare cerere venind din Dubai.

Efectele consumului ridicat de nisip se văd cu ochiul liber. În medie, plajele s-au restrâns cu 40 de metri între 1968 şi 2008, după cum menţionează reprezentanţii ONU.

„Încă avem la dispoziţie cantităţi mari de nisip, dar din cauză că îl folosim atât de mult acesta începe să devină o materie primă rară.

Nu spunem că ar trebui să ne oprim din folosirea nisipului în construcţii, ci doar că ar fi bine să fim mai precauţi în acest sens”, susţine Pascal Peduzzi, şeful unei divizii din cadrul Comisiei de Mediu a ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...