NATO, gata să intervină în criza imigranţilor: Planul UE stârneşte râsul!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele NATO se declară pregătite să intervină în Mediterană pentru a opri traficul de persoane de pe coasta Libiei către țărmul european, dacă oficialii UE vor adresa o solicitare în acest sens.

Este a doua ofertă făcută de Alianța Nord-Atlantică, după ce secretarul general Jens Stoltenberg a făcut clară disponibilitatea NATO în acest sens, în cursul summit-ului pe teme de migrație desfășurat în primăvară acestui an, relatează Euobserver.

Flotă de război

Între timp, Înaltul Reprezentant UE pe probleme de Politică Externă, Federica Mogherini, a anunțat că operațiunea navală derulată de Uniune în Marea Mediterană este pe punctul de a trece la al doilea nivel.

EUnavfor Med, operațiunea coordonată de forțele navale ale statelor europene în Marea Mediterană a debutat încă din luna iunie a acestui an, dar în prima fază navele de patrulare au procedat doar la identificarea ambarcațiunilor folosite de traficanții de persoane.

Discuțiile pentru trecerea în faza a două a operațiunii sunt așteptate să înceapă săptămâna viitoare la Luxemburg.

Pasul următor pentru navele de patrulare Cavour- Italia, Enterprise- Marea Britanie, alte două fregate germane, submarinele britanice și avioanele de recunoaștere franceze, italiene și luxemburgheze va consta în oprirea ambarcațiunilor și percheziționarea lor.

Unul dintre diplomații europeni a declarat pentru Reuters că „acest lucru va necesita implicarea altor nave militare în operațiunea EUnavfor Med”, ceea ce crește considerabil flota detașată pentru acest program.

Abia în faza a treia a operațiuni, navele implicate vor avea undă verde pentru a trece la distrugerea navelor implicate în traficul de persoane, oficialii europeni susținând că acest lucru va fi făcut înainte de ieșirea vaselor în larg.

Trecerea la faza a doua a programului a fost grăbită și de apariția unor noi incidente pe mare, în care mai multe nave umplute până la refuz cu imigranți s-au scufundat în încercarea de a traversa Mediterana.

Anul acesta, numărul victimelor care au fost înghițite de valuri a crescut la 2500 de persoane.

Peșcheș la Ghaddafi

Până în 2011, italienii și maltezii și-au cumpărat liniștea plătind peșcheș dictatorului Muammar Ghaddafi pentru ca navele libiene să nu se angajeze în transportul de imigranți ilegali în Europa.

După revoluția sângeroasă care a dus la înlăturarea regimului Ghaddafi, Libia a fost împărțită în patru părți distincte controlate de diferite grupări armate.

Guvernul din Tripoli, care controlează cea mai mare regiune a coastei libiene a refuzat să discute planurile UE de a derula operațiuni militare în apele teritoriale ale Libiei, în condițiile în care oficialii Uniunii recunosc legitimitatea altei facțiuni politice, poziționată în Tobruk.

O înțelegere cu gruparea care controlează Benghazi nu a putut fi obținută, de asemenea, iar un acord al ONU în acest sens nu a fost eliberat.

De altfel, până și oficialii din Tobruk au avertizat că nu sunt de acord cu derularea unor operațiuni militare ale UE în apele teritoriale ale Libiei, emițând avertismente clare în acest sens.

„Orice vas militar depistat în apele noastre teritoriale, fără o prealabilă cooperare sau permisiune de intrare în zonă, va fi ținta avioanelor de vânătoare”, a punctat șeful forțelor aeriene din Tobruk, Saqr Al-Jaroushi.

De râsul curcilor

Fostul șef al Statului Major al Italiei, generalul Vincenzo Camporini susține că întreaga operațiune militară din Mediterană nu face decât să crească numărul refugiaților care asaltează Europa, aducând beneficii și mai mari traficanților.

„Traficanții profită acum de determinarea imigranților de a traversa Mediterana cât mai repede”, explică militarul italian.

În viziunea lui, lansarea unor atacuri asupra depozitelor de combustibil și a vaselor implicate în traficul de persoane s-ar putea soldă cu o baie de sânge, traficanții putând să folosească refugiații pe post de scuturi umane.

Chiar și debarcarea trupelor pe coasta Libiei se arată omisiune periculoasă, în condițiile în care în zonă există diverse celule teroriste afiliate Statului Islamic.

Un reprezentant al trupelor speciale din armata franceză pune la îndoială întreaga eficiență a programului inițiat de Bruxelles.

„Ați calculat vreodată diferența dintre costul unei rachete și cel al unui vas de pescuit hârbuit folosit în traficul de persoane?

Toți specialiștii în securitate din Europa râd cu lacrimi când citesc detaliile planului de a combate traficul de persoane pe Mediterană”, a spus acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...